Primele norme UE privind dronele

7 iunie 2018 UE

Pe 12 iunie, deputații europeni vor vota cu privire la noile norme de siguranță a aviației și vor oferi legi clare și consecvente pentru utilizarea dronelor în spațiul aerian european.

Cercetările arată că sectorul dronelor se dezvoltă rapid și va crea peste 150.000 de noi locuri de muncă până în 2050. În 10 ani, industria ar putea reprezenta 10% din piața aviației UE (aproximativ 15 miliarde de euro pe an).

Actualul sistem de reglementare complică însă comerțul transfrontalier în acest sector în creștere. În timp ce dronele grele se încadrează în regulile generale ale UE privind aviația, aeronavele fără pilot care cântăresc mai puțin de 150 kg sunt reglementate la nivel național, ceea ce a dus la existența unor standarde incoerente în diferitele țări UE.

Dronele reprezintă și riscuri la adresa siguranței. Chiar și dronele cu greutatea sub 150 kg pot deteriora avioanele, provoca răniri și pot contribui la poluarea aerului și poluarea fonică. Dronele echipate cu camere de luat vederi pot amenința confidențialitatea și pot înregistra datele personale ale persoanelor fără consimțământul lor.

Noile reguli se vor aplica tuturor componentelor dronelor, inclusiv motoarelor și telecomenzilor, pentru ca operatorii și producătorii să respecte siguranța, confidențialitatea, datele personale și mediul înconjurător.

Se va introduce o regulă privind înălțimea maximă pentru a împiedica operatorii de drone să pună în pericol oamenii și pentru a proteja alte persoane care utilizează spațiul aerian pentru activități precum sportul aerian.

Accesul la zone precum aeroporturile, ambasadele, închisorile și centralele nucleare va fi restricționat sau interzis din motive de siguranță.

Persoanele lovite de drone pot fi rănite. Acesta este motivul pentru care dronele mai susceptibile de a provoca daune vor trebui înregistrate și marcate în mod clar pentru o identificare ușoară.

Cuvinte cheie: > >