Problematica vizand autoranirea in cazul infractiunii de parasire a locului accidentului, la ICCJ

30 ianuarie 2019 Drept Penal

Curtea de Apel Suceava a sesizat ICCJ in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: Daca notiunea de rănire a uneia sau a mai multor persoane prev. de art. 75 alin. (1) lit. b din OUG 195 din 2002 raportat la art. 338 alin. (3) Cod penal, articol care defineste accidentul de circulatie ca si situatie premisa a infractiunii de parasire a locului accidentului prev. de art. 338 alin. (1) Cod penal, are in vedere si autoranirea (cand singura persoană ranita este insusi conducatorul singurului vehicul/autovehicul implicat in accident).

In opinia Curtii de Apel Suceava sunt posibile doua intrepretari ale textelor de lege relevante.

Intr-o opinie, se apreciaza ca notiunea de ranire a uneia sau a mai multor persoane prev. din art. 75 alin. 1 lit. b din OUG 195 din 2002 raportat la art. 338 alin. 1 si 3 Cod penal, nu poate cuprinde si ipoteza autoranirii, cand singura persoana este ranita este insusi conducatorul singurului vehicul/autovehicul implicat in accident. Nu se poate accepta ca autorul si victima accidentului de circulatie in sensul legii penale sa fie una si aceeasi persoana.
In opinia contrara s-ar ajunge la ipoteza ca tragerea la raspundere a autorului sub aspectul infractiunii de parasire a locului accidentului sa depinda de propria-i vointa, de modalitatea in care acesta declara sau nu, in mod real si complet, leziunile suferite in urma accidentului de circulatie, de disponibilitatea acestuia de a obtine acte medicale constatatoare a leziunilor suferite ca urmare a propriei actiuni (certificat medico legal care sa ateste numarul de zile de ingrijiri medicale etc.), ridicandu-se probleme din perspectiva dreptului acuzatului de a nu se autoincrimina si de nu a contribui la propria acuzare.

Citeste mai mult  Noțiunea de domiciliu în sensul legii penale. Casa scărilor

In cea de-a doua opinie, se apreciaza ca notiunea de ranire a uneia sau a mai multor persoane prev. din art. 75 alin. 1 lit. b din OUG 195 din 2002 raportat la art. 338 alin. 1 si 3 Cod penal cuprinde si ipoteza autoranirii, cand singura persoana ranita este insusi conducatorul singurlui vehicul/autovehicul implicat in accident.
In argumentarea acestei opinii se are in vedere definitia expresa a accidentului de circulatie consacrata in art. 75 lit. b din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice care face referire la ,, ranirea unei sau a mai multor persoane ‘’, fara a face distinctie in functie de numarul si calitatea acestor persoane (soferul/soferii autovehicului/autovehiculelor implicat/implicate in acest accident, ori pasagerii acestor autovehicule) asa incat acolo unde legea nu distinge nici magistratul nu o poate face.

Termenul de solutionare a sesizarii este 21.03.2019.

Cuvinte cheie: > > >