Propunere CSM: Avocații cu 18 ani vechime, numiți în funcții de judecător și procuror prin interviu

2 mai 2017 Noutati legislative

Avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani, care nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic, pot fi numiţi prin interviu în funcţii vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea, este una dintre propunerile CSM privind proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, comunicate Ministerului Justiţiei la data de 24 aprilie 2017.

Concret, potrivit propunerii CSM, la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după articolul 33 se introduce un nou articol, articolul 33^1, cu următorul cuprins:

”(1) Persoanele care au ocupat minim 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care nu au fost sancţionate disciplinar, nu au avut abateri de la codul deontologic, au avut numai calificativul ”foarte bine” la toate evaluările şi și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior.

(2) Avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani, care nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic, pot fi numiţi în funcţii vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea, stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii.

(3) Nu pot fi numite în funcţiile de judecător sau procuror persoanele prevăzute la alin. (1) şi (2) care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea.

(4) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2). Procedura de verificare a îndeplinirii acestor condiţii se stabileşte prin hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

(5) În vederea numirii în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alin. (1) și (2) susţin un interviu în faţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

(6) Dacă pentru aceleași posturi există și cereri de transfer ori s-au început procedurile pentru ocuparea acestora prin promovare, se va da prioritate promovărilor sau cererilor de transfer.

(7) Dispoziţiile art. 33 alin. (14) se aplică în mod corespunzător.

(8) O persoană poate fi numită o singură dată în funcţia de judecător sau procuror în condiţiile prezentului articol.”

Cuvinte cheie: > >

Comentarii

 1. Doamne apara si pazeste !!

  Comentariu de către isis pe 6 iulie 2018 la 16:18

 2. Sunt ff.multi avocati cu o experienta profesionala de care ar fi nevoie in sala de judecata.O mare parte dintre ei tot au incercat intrarea in magistratura dar s-au izbit de numarul mic de posturi..desi sunt instante care functioneaza in sistem de avarie.Sper ca o parte dintre ei sa nu fi renuntat sa aibe curaj,sa se prezinte la interviu ca e mare nevoie de magistrati.

  Comentariu de către Panait Paula pe 24 iulie 2018 la 16:09

 3. Desi ar fi o masura utila,

  eu as propune o innasprire a criteriilor expuse in proiect:
  de pilda, avocatii sa aiba min 15 ani de activitate relevanta sau
  min 10 ani de activitate, plus titlul de doctor obtinut cu calificativ minim de „foarte bine” (magna cum laudae) numai
  in domeniile de drept pentru care INM organizeaza concurs de admitere (civil material, drept procesual civil, penal si procesual penal).
  Exceptia ar trebui nuantata, astfel incat sistemul sa beneficieze de plus valoare, nu sa creeze „portite” pentru cei care au apucat sa intre in avocatura pe baza unei simple cereri (uneori, direct din scoala de militie…) si al caror singur merit este ca „au vechime” (pentru ca si clientela se obtine pe baza de relatii si cumetrii, ca intr-o tara balcanica neaosa…).
  Dar nu cred eu ca interesul public va prima…

  Comentariu de către nu va fi asa pe 14 august 2018 la 9:35