UE și ONU își unesc eforturile pentru a elimina violența împotriva femeilor

22 septembrie 2017 UE

Miercuri, 20 septembrie 2017, la New York, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și Națiunile Unite au lansat inițiativa Spotlight, cu un buget de 500 de milioane EUR, pentru eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a fetelor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Inițiativa Spotlight UE-ONU este sprijinită de un fond fiduciar la care participă mai multe părți interesate. UE are contribuția cea mai importantă, jumătate de miliard de euro, iar fondul este deschis și altor donatori.

Pe parcursul anilor următori, vor fi puse în aplicare programe cuprinzătoare în scopul de a elimina toate formele de violență împotriva femeilor și a fetelor, cum ar fi violența sexuală și de gen și practicile vătămătoare, traficul și exploatarea economică (a lucrătoarelor), uciderea femeilor (feminicid) și violența domestică și familială. Domeniile predilecte de intervenție vor include consolidarea cadrelor legislative, a politicilor și a instituțiilor, măsurile preventive, accesul la servicii și îmbunătățirea colectării de date în Africa, America Latină, Asia, zona Caraibilor și Pacific.

Coerentă cu principiile Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, inițiativa Spotlight va aplica o abordare bazată pe drepturi și va acorda o atenție deosebită femeilor și fetelor celor mai marginalizate, pentru „a nu lăsa pe nimeni deoparte”. Inițiativa își va propune să mobilizeze angajamentele politice la cel mai înalt nivel și să ofere sprijin specific la scară largă, precum și să creeze noi parteneriate. Totodată, inițiativa va sensibiliza publicul larg cu privire la impactul extins, persistent și nefast al violenței împotriva femeilor și a fetelor.

Violența împotriva femeilor și a fetelor reprezintă una dintre cele mai răspândite și mai devastatoare forme de încălcare a drepturilor omului din întreaga lume. Aceasta afectează toate societățile, depășind frontierele generaționale, socioeconomice, educaționale și geografice. În ansamblu, peste un miliard de vieți omenești sunt în prezent afectate de violență. Se estimează că 35 % dintre femei au suferit acte violență într-un moment sau altul al vieții lor. În anumite țări, această cifră atinge 70 %.
Mai mult, peste 700 de milioane de femei din întreaga lume au fost căsătorite copii fiind, înainte de vârsta de 18 ani. Dintre aceste femei, mai mult de una din trei – respectiv aproximativ 250 de milioane – au fost căsătorite înainte de a împlini vârsta de 15 de ani. Cel puțin 200 de milioane de femei și fete au fost supuse mutilării genitale feminine în 30 țări.

Pentru mai multe informații privind inițiativa Spotlight UE-ONU, vizitați: www.un.org/spotlight-initiative

Cuvinte cheie: > >

Comentarii