Un prodecan din cadrul ASE Bucuresti trimis in judecata pentru luare de mita

22 august 2014 Uncategorized

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:LE1

· S. I. C., în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită (42 de fapte) şi trafic de influenţă (2 fapte);

· M. I. D., B. R., P. G.G., R. A. R., S. A., C. A., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită;

· S. E. E. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă;

· P. N. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Ș. I. C., prodecan al Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Studii Economice, având grad didactic de conf. univ. dr., în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări la această facultate, în perioada ianuarie 2012 – mai 2014, a pretins şi primit sume de bani, cuprinse între 500 de lei şi 500 de euro, de la studenţi sau masteranzi ai FFABBV, în scopul de a efectua un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv le-a oferit lucrări de licenţă sau lucrări de disertaţie, gata elaborate, în formă digitală, asigurându-i totodată că, în calitate de membru şi al comisiei de licenţă/coordonator al lucrării de disertaţie, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă/ master.

Citeste mai mult  MAI. Ceremonia de absolvire a studentilor Academiei de Politie

De asemenea, inculpatul Ș. I. C. a primit de la inculpata P. N. suma de 400 de lei, în schimbul căreia i-a oferit acesteia lucrarea de licență gata elaborată, acceptând totodată să-și traficheze influența prin intervenție pe lângă profesorul scriptic coordonator al lucrărilor de licență oferite și membru al comisiei de examinare, pentru a-i asigura studentei promovarea examenului de susținere a lucrării de licență.

Inculpatul a primit şi de la inculpata S. E. suma de 200 de euro și 200 de lei, pentru a-și trafica influența, prin intervenție pe lângă cadrele didactice, pentru a-i asigura studentei promovarea unor examene de an ce au avut loc/urmează a se susține.

În baza art. 112 lit. e din Codul penal, art. 289 alin. 3 din Codul penal și art. 19 din Legea nr. 78/2000, sumele de bani obținute de către inculpatul Ș. I. C. din comiterea celor 42 de infracțiuni de luare de mită, respectiv 9.730 euro, 1.525 lei şi 1.300 USD, urmează a fi confiscate.

Citeste mai mult  Bunuri in valoare de 100 000 de lei confiscate de politistii din capitala in urma unor controale la 5 societati comerciale

Prin ordonanța din data de 21.07.2014 s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 650 euro, ridicată cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la locuința inculpatului Ș. I. C., precum și asupra apartamentului acestuia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: comunicat PICCJ

Cuvinte cheie: > > > > > >