Violarea sediului profesional. Agravanta constând în săvârșirea faptei în timpul nopții

11 august 2017 Drept Penal Jurisprudenta

Art. 225 alin. (1) CP: Violarea sediului profesional prevede că ”pătrunderea fără drept, în orice mod, în oricare dintre sediile unde o persoană juridică sau fizica își desfașoară activitatea profesională ori refuzul de a le părăsi la cererea persoanei îndreptțiite se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă; iar alin. (2) dispune că în cazul în care fapta este săvârșită de o persoană înarmată, în timpul nopții ori prin folosire de calități mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Agravanta prevăzută de alin.(2) – săvârșirea faptei în timpul nopții –  nu poate fi reținută atunci când fapta a fost comisă în perioada crepusculului civil, întrucât perioada crepusculului civil nu corespunde cu perioada nopții, care din punctul de vedere al dreptului penal presupune lăsarea întunericului, iar nu doar diminuarea luminii solare.

”Prin încheierea pronunțată în ședința publică din data de 24.11.2016 instanța a schimbat încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu, în sensul înlăturării agravantei prev. de art. 225 al. 2 C. pen.- săvârșirea faptei în timpul nopții. Aceasta deoarece în urma adresei emise de către instanță Observatorul Astronomic din cadrul UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică și Informatică a comunicat că în Cluj-Napoca la data de 05.03.2016 soarele a apus la data de 18.17, iar în intervalul orar 18.17-18.48 (care interesează cauza întrucât acuzarea a reținut că fapta a fost comisă la ora 18.30) era perioada crepusculului civil (f. 10 dup). Or, perioada crepusculului civil nu corespunde cu perioada nopții, care din punctul de vedere al dreptului penal presupune lăsarea întunericului, iar nu doar diminuarea luminii solare.” (Curtea de Apel Cluj, Decizia penală nr. 815/2017, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >

Comentarii