Group 1

Modificarea Codului rutier pentru ca poliția locală să poată constata contravențiile în domeniul circulației rutiere – propunere legislativă

1 iunie 2017 Noutati legislative

La Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căreia OUG nr. 195/2002 este modificată cu prevederile cuprinse în Legea poliției locale nr. 155/2010, astfel încât și poliția locală să poată constata contravențiile în domeniul rutier și să aplice sancțiuni.

Potrivit expunerii de motive, ”printre atribuțiile poliției locale intră și reglementări ce privesc circulația pe drumurile publice, dar de care nu se ține seama întrucât OUG nr. 195/2002 nu a fost actualizată și modificată astfel încât și polițiștilor locali să li se recunoască aceste drepturi și atribuții pe care le au conform statutului lor.”

Propunerea legislativă prevede în mod expres, printre altele, că participantii la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier sau a polițistului local cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevazute de lege

Citeste mai mult  MFP se reorganizează pentru a pregăti preluarea de către România a președinției Consiliului UE

De asemenea, se stipulează expres că, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice politiei rutiere sau poliției locale, la cererea acesteia și in termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.

Amintim că în luna februarie a acestui an, Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs în interesul legii în sensul stabilirii dacă polițiștii locali au sau nu competența de a constata contravențiile în domeniul rutier și de a aplica sancțiuni.
Recursul in interesul legii promovat va primi o soluție din partea ÎCCJ în data de 19 iunie.

Cuvinte cheie: > > >