În hotărârea din 25 iulie 2017 în cauza Carvalho Pinto de Sousa Morais împotriva Portugaliei (cererea nr. 17484/15), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu cinci voturi la două, a constatat că a fost încălcat art. 14 (interzicerea discriminării) coroborat cu articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția europeană a drepturilor omului.
Cauza privește decizia instanței supreme de a reduce valoarea despăgubirii acordate reclamantei, o femeie în vârstă de 50 de ani, care suferea de complicații ginecologice, ca urmare a unei erori medicale. O operație din 1995, a lăsat-o cu o durere intensă, incontinență și cu dificultăți în a avea relații sexuale.
Reclamanta s-a plâns, în special, că decizia de a reduce cuantumul despăgubirilor a fost discriminatorie, deoarece a încălcat importanța unei vieți sexuale pentru ea ca femeie.
Curtea a constatat, în special, că vârsta și sexul reclamantei au fost factori decisivi în decizia finală a instanțelor naționale de a reduce despăgubirea acordată pentru suferințe fizice și psihice, dar și pentru serviciile unei servitoare. Decizia a fost mai mult bazată pe presupunerea generală că sexualitatea nu este la fel de importantă pentru o femeie în vârstă de 50 de ani si mama a doi copii ca pentru o femeie mai tânără.
În opinia Curții, aceste considerații arată prejudecățile existente în sistemul judiciar din Portugalia.
În schimb, Curtea a remarcat abordarea instanțelor naționale în alte două hotărâri în 2008 și 2014 în ceea ce privește plângerile a doi pacienți de sex masculin cu privire cazuri malpraxis medical. În aceste cazuri, Curtea Supremă de Justiție din Portugalia a constatat faptul că bărbații nu mai puteau avea relații sexuale normale ceea ce le-a afectat stima de sine și a avut drept rezultat un „șoc mental extraordinar/puternic“, indiferent de vârsta lor sau dacă aveau copii sau nu.
Cuvinte cheie: cauza Carvalho Pinto de Sousa Morais împotriva Portugaliei > CEDO > discriminare > malpraxis