CEDO. Reducerea despăgubirilor în caz de malpraxis pe motive de vârstă și sex, discriminatorie

25 iulie 2017 CEDO

În hotărârea din 25 iulie 2017 în cauza Carvalho Pinto de Sousa Morais împotriva Portugaliei (cererea nr. 17484/15), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu cinci voturi la două, a constatat că a fost încălcat art. 14 (interzicerea discriminării) coroborat cu articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția europeană a drepturilor omului.

Cauza privește decizia instanței supreme de a reduce valoarea despăgubirii acordate reclamantei, o femeie în vârstă de 50 de ani, care suferea de complicații ginecologice, ca urmare a unei erori medicale. O operație din 1995, a lăsat-o cu o durere intensă, incontinență și cu dificultăți în a avea relații sexuale.

Reclamanta s-a plâns, în special, că decizia de a reduce cuantumul despăgubirilor a fost discriminatorie, deoarece a încălcat importanța unei vieți sexuale pentru ea ca femeie.

Curtea a constatat, în special, că vârsta și sexul reclamantei au fost factori decisivi în decizia finală a instanțelor naționale de a reduce despăgubirea acordată pentru suferințe fizice și psihice, dar și pentru serviciile unei servitoare. Decizia a fost mai mult bazată pe presupunerea generală că sexualitatea nu este la fel de importantă pentru o femeie în vârstă de 50 de ani si mama a doi copii ca pentru o femeie mai tânără.

Citeste mai mult  România, al doilea cel mai reclamat stat la CEDO în 2018

În opinia Curții, aceste considerații arată prejudecățile existente în sistemul judiciar din Portugalia.

În schimb, Curtea a remarcat abordarea instanțelor naționale în alte două hotărâri în 2008 și 2014 în ceea ce privește plângerile a doi pacienți de sex masculin cu privire cazuri malpraxis medical. În aceste cazuri, Curtea Supremă de Justiție din Portugalia a constatat faptul că bărbații nu mai puteau avea relații sexuale normale ceea ce le-a afectat stima de sine și a avut drept rezultat un „șoc mental extraordinar/puternic“, indiferent de vârsta lor sau dacă aveau copii sau nu.

Cuvinte cheie: > > >