3 persoane din Alba Iulia acuzate de evaziune fiscala

7 august 2014 Drept Penal

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității DIICOT.Organizate Alba Iulia, având suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă, au documentat activitatea infracțională a unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală.

În data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist.

Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inc. S. A., împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. A. I. P. S.R.L., S.C. S. S.R.L., S.C. A. E. S.R.L., S.C. E. I. C. S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul S. A. era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate. Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: P. M. (juristă), P. N. M., D. F. (angajată ca economist la firmele lui S. A.) – (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de S. A., pe durata comiterii faptelor), D. G. şi P. G. R. (oameni de încredere ai lui S. A., care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme). La această grupare infracţională au aderat ulterior G. M. A. şi S. D..

Citeste mai mult  Contrabandă asimilată. Incidența normei speciale și nu a celei generale în cazul în care se înlesnește vânzarea unor bunuri care trebuie plasate sub regim vamal

Prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor S.C. A. I. P. S.R.L. și S.C. S. S.R.L, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei RON (viramente bancare către S.C. L. C. S.R.L. şi S.C. M. B. S.R.L. efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).

Prejudiciile la bugetul de stat au fost cauzate prin înregistrarea de facturi de achiziţie sau avans fictive, în baza cărora a fost dedus ilegal TVA datorată către bugetul de stat.

Totodată parte din facturiile de achiziţie au fost înregistrate pe cheltuieli fiind afectat astfel impozitul pe profit. În plus în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unora dintre firmele fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către S. A..

Cu privire la suma de 2.111.102,89 lei virată din contul S.C. S. S.R.L. în contul S.C. M. B. S..RL. în baza unor facturi fictive, este de menţionat că o parte din această sumă – 195.000 lei RON – a fost virată ca sponsorizare în contul Clubului Sportiv Jiul Petroşani, controlat tot de inculpatul S. A.. Operaţiunea reprezintă o formă clasică a infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002, banii proveniţi din infracţiunea de delapidare, fiind reintroduşi în circuitul legal în baza unui contract de sponsorizare.

Citeste mai mult  Procedura abreviată a judecăţii în cazul recunoaşterii învinuirii

De asemenea, în perioada 2007-2008, S.C. L. C. S.R.L prin administratorul său, la solicitarea inculpaților D. G. şi P. G. R., a achiziţionat cu file cec fără acoperire, în repetate rânduri, materiale de construcţii care au ajuns direct la firmele inculpatului S. A., fără ca furnizorii să fie plătiți, astfel că aceștia au fost prejudiciați cu suma totală de 278.963,25 lei.

Din probele administrate în dosar mai rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații S. A. și S. D. – administratorul interpus al SC S. SRL, aflată în pragul insolvenței – au delapidat suma de 960.326 de lei virată de Consiliul Județean în contul SC S. SRL deschis la Trezoreria Deva pentru plata unor lucrări ce fuseseră efectuate. Pentru a obține transferul acestor bani, inculpații au folosit state de salarii falsificate pentru plata salariilor aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2011, ianuarie 2012 și februarie 2012. Ulterior banii au fost retraşi din cont şi folosiţi în interes personal.

Citeste mai mult  RIL promovat. Posibilitatea obligării inculpaților minori la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității în ipoteza renunțării la urmărirea penală

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au dispus, în data de 5 august, reținerea pentru 24 de ore a inculpatului A. Ș., sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și instigare la spălare de bani, instigare la înşelăciune. Aceeași măsură a fost luată și față de inculpații D. G. și T. I..

Totodată, față de alți șase membri ai grupării – P. M., P. N. M., D. F., S. F., G. M. A. și P. G. R. – procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar.

În data de 06 august, cei trei reținuți au fost prezentați instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba Iulia a dispus măsura arestului la domiciliu față de S. A., iar pentru ceilalți doi reținuți a dispus măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au contestat soluția dispusă de instanță, menținându-și astfel cererea de arestare preventivă a celor trei persoane reținute.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: comunicat DIICOT

Cuvinte cheie: > > > >