Group 1

333 de contravenții vor intra sub incidența Legii prevenției

30 martie 2017 Business Noutati legislative

Autoritățile de control nu vor mai putea aplica agenților economici amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenție, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie un termen de până la 90 de zile pentru a-şi remedia problemele. Aceste prevederi sunt incluse într-un proiect de lege lansat astăzi în dezbatere publică de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Concret, documentul în discuție prevede că în cazul săvârșirii uneia dintre cele 333 de contravenții enumerate în anexa la lege, la prima constatare, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere. În această situație, nu se aplică sancțiuni complementare.

Termenul de remediere în care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate și îndeplinirii obligațiilor legale va fi de maxim 90 de zile calendaristice și va fi stabilit de comun acord de către agentul constatator împreună cu contravenientul. Termenul de remediere nu poate fi modificat;

Citeste mai mult  Salariul minim brut se majorează la 1.900 lei lunar

Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției încheiat cu încălcarea acestor dispoziții este nul de drept.

Contravenientul beneficiază de aceste măsuri o singură dată în termen de 3 ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Textul integral al proiectului de lege și anexa cuprinzând cele 333 de contravenții pentru care agenții economici vor fi mai întâi avertizați AICI.

Cuvinte cheie: >