5 bănci amendate pentru manipularea cursului de schimb valutar

16 mai 2019 Business UE

Comisia Europeană a amendat cinci bănci cu 1,07 miliarde euro pentru că au participat la un cartel de manipulare a cursului de schimb valutar pentru 11 monede: euro, lira sterlină, yenul japonez, francul elvețian, dolarul american, dolarul canadian, dolarul neozeelandez, dolarul australian și coroanele daneză, suedeză și norvegiană, potrivit unui comunicat al executivului european.

Băncile amendate sunt Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan şi MUFG. Investigaţia CE arată că informaţiile partajate le-au permis să ia decizii de piaţă informate cu privire la posibilitatea de a vinde sau a cumpăra monedele pe care le aveau în portofoliile lor şi când să facă acest lucru.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței a declarat: „Companiile şi oamenii depind de bănci pentru a schimba bani şi a desfăşura tranzacţii în ţări străine. Activităţile zilnice de tranzacţionare valutară sunt evaluate la miliarde de euro. Astăzi am amendat Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan şi MUFG Bank, iar aceste decizii trimit un mesaj clar că executivul comunitar nu va tolera manipularea în niciun sector de pe pieţele financiare. Comportamentul acestor bănci subminează integritatea acestui sector, în detrimentul consumatorilor şi al economiei europene.”

Cuvinte cheie: > >