5 chinezi si 4 romani trimisi in judecata de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciu de 10 milioane de dolari

1 octombrie 2014 Uncategorized

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au finalizat ancheta în dosarul privind prejudiciul de 10 milioane de dolari creat prin activitatea infracțională a unei grupări formate din inculpați de naționalitate chineză și română. Cazul a fost instrumentat împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR.

Prin rechizitoriul din data de 29.09.2014, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a unui număr de 9 inculpați, pentru săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de evaziune fiscală, grup infracțional organizat și spălare de bani.

Ancheta în acest caz a fost declanșată în data de 28 noiembrie 2011, când procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa pe teritoriul României a unui grup structurat infracţional, format de cetăţeni de naţionalitate chineză și română, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale cu personalitate juridică română.

Ulterior cazul a fost preluat la Structura Centrală a DIICOT, având în vedere faptul că, pe parcursul cercetării penale, Ministerul Finanțelor Publice prin ANAF a sesizat cu privire la faptele de evaziune fiscală săvârșite de aceleași persoane de cetățenie chineză, prin intermediul mai multor societăți comerciale care activau pe teritoriul României și care în mod fictiv au înregistrat în contabilitate facturi fiscale provenite de la societăți comerciale tip ,,fantomă”, în scopul măririi cheltuielilor efectuate și, implicit, al diminuării taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Citeste mai mult  CJUE. Statutul școlilor europene. Competența Camerei de recurs a școlilor europene

În urma administrării probelor de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, față de inculpaţii C. Z., T. L., C. J., Z. H. şi G. Q. există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2010, au inițiat constituirea grupului infracțional organizat la care, ulterior, au aderat inculpații J. D., J. D. V., J. M. M. și A. R.

Membrii grupării au desfăşurat o amplă activitate evazionistă, provenită din comercializarea produselor importate din China – textile, încălţăminte, articole de uz casnic şi de construcţie – , activitate care, în perioada anilor 2010 – 2013, a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma totală de 33.759.510 de lei (aproximativ 10 milioane dolari USD), reprezentând TVA și impozit pe profit.

Astfel, în perioada 2010-2013,prin intermediul societății SC M. I. SRL, societate tip ,,fantomă” administrată de către inculpatul C. Z., s-au înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive provenind de la 12 societăți comerciale tip ,,fantomă” și s-au făcut plăți fictive către șase societăți tip ,,fantomă”, toate cu administratori și asociați cetățeni de naționalitate chineză. Prejudiciul cauzat bugetului statului este în cuantum de 1.984.683 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Citeste mai mult  Actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 18 februarie 2015

Prin intermediul societății SC J. C. I. SRL, administrată în fapt de inculpatul C. Z., prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive provenind de la 13 firme tip ,,fantomă” precum și prin efectuarea unor plăți fictive către alte două societăți tip ,,fantomă”, toate având ca asociați persoane de cetățenie chineză, s-a creat o pagubă la bugetul de stat în cuantum total de 1.895.479 lei.

Prin intermediul SC M. I. SRL, București, prin înregistrarea în contabilitate a 38 de facturi fiscale, provenind de la șase firme tip ,,fantomă”, s-a creat o pagubă în dauna bugetului de stat de 621.221 de lei.

În cazul societății S.C. ,,S. C. T. T. CO LTD”, administrată de inculpata G. Q., prin înregistrarea în contabilitate a 62 de facturi fiscale, emise de nouă societăți comerciale tip ,,fantomă” s-a creat un prejudiciu în sumă totală de 894.694 lei.

Prin intermediul SC D. D. I. E. SRL, administrată de inculpatul C. J., prin înregistrarea în contabilitate a 254 de facturi fiscale, provenite de la firme tip ,,fantomă” s-a creat un prejudiciu în cuantum de 512.352 de lei.

Citeste mai mult  Poziţia CSM faţă de proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc

Prin intermediul societății SC C. M. R. SRL, administrată de către inculpata Z. H., prin înregistrarea în contabilitate a 20 de facturi fictive, s-a creat un prejudiciu în cuantum de 684,335 lei.

Prin intermediul SC A. G. 2004 SRL, prin înregistrarea în contabilitate a 292 de facturi provenind de la firme tip ,,fantomă”, s-a creat un prejudiciu în valoare de 26.535.923 lei.

De asemenea prin intermediul SC ,,M. P. S.” SRL, prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fiscale provenind de la trei societăți tip ,,fantomă”, s-a creat un prejudiciu în valoare de 630.821 de lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului, o parte din acesta fiind recuperat în timpul urmăririi penale.

Cazul a fost înaintat Tribunalului București spre competentă soluționare.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: comunicat DIICOT

Cuvinte cheie: > > > > >