7 asociații non-guvernamentale solicită Autorității pentru Protecția Datelor investigații la toate instituțiile care au transmis date personale către SRI

6 septembrie 2016 Drept Civil

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) împreună cu alte 6 asociații non-guvernamentale a trimis marți, 6 septembrie 2016, o sesizare adresată Autorității pentru Protecția Datelor solicitând demararea unei investigații în ceea ce privește transferul de date personale efectuat de către instituții publice către sistemul de baze de date al Serviciului Român de Informații.

În concret, cele 7 asociații solicită începerea unei investigații la toate instituțiile (MAI, MFP, ANAF, ANV, MJ, ANP, MADR, APIA, AFIR, BNR, ONRC, CNAS) care au transmis date către SRI și comunicarea publică a constatărilor și măsurilor punctuale luate de Autoritatea pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Copierea, centralizarea și accesarea fără drept a datelor personale ale cetățenilor de către instituțiile publice contravine normelor legale, iar lipsa unui control efectiv și a unor garanții reale că sistemul nu va fi folosit în mod abuziv încalcă grav drepturile și libertățile fundamentale.

Transferul de date personale se desfășoară pe o bază ilegală, nerespectând legislația națională, jurisprudența Curții Europene de Justiție în cazul Bara vs. CNAS și ANAF (C201-14) și nici noul Regulament privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, datele fiind prelucrate în alt scop decât cel declarat inițial persoanelor vizate, iar transferul către terțe entități fiind efectuat fără obținerea consimțământului persoanelor vizate sau a informării acestora. Mai mult, accesul acestor autorități la sistemul SII al SRI este făcut în condiții neclare și către baze de date care au fost colectate cu alt scop, ceea ce ar fi o altă încălcare a legislației naționale, consideră asociațiile.

Cuvinte cheie: > >