A fost înființată Academia de Științe Juridice din România

12 iunie 2015 Noutati legislative

Potrivit Legii nr. 139/2015 publicata in Monitorul Oficial cu numarul 412 din 11 iunie 2015, se infiinteaza Academia de Stiinte Juridice din Romania (ASJR), ca for national, de consacrare stiintifica, care reuneste personalitati reprezentative ale stiintelor juridice.

ASJR este institutie de interes public, cu personalitate juridica de drept public, autonoma.

ASJR este continuatoarea in drepturi si preia traditiile stiintifice ale Academiei de Stiinte Morale si Politice, infiintata in anul 1939.

ASJR are urmatoarele atributii principale:
a) promovarea, dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic sub toate formele, actiunile si metodele directe si indirecte;
b) propune initierea, elaborarea si imbunatatirea unor proiecte de acte normative, evaluari, puncte de vedere si opinii juridice;
c) evaluarea asupra fenomenelor juridice si realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative;
d) alte atributii stabilite prin statutul propriu sau prin hotararea adunarii generale.

In realizarea atributiilor sale, ASJR recunoaste Academia Romana ca fiind cel mai inalt for national de consacrare stiintifica si colaboreaza cu Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Justitiei, CSM, ICCJ, PICCJ, Consiliul Legislativ, Curtea Constitutionala, cu institutiile si organizatiile stiintifice academice, de cercetare si invatamant juridic, din tara si din strainatate, si cu organizatiile profesionale ale juristilor.

Citeste mai mult  Oficial: S-a reintrodus declarația anuală privind beneficiarii reali

ASJR reuneste personalitati stiintifice reprezentative din domeniul stiintelor juridice, cu o inalta tinuta morala, care s-au distins prin activitatile depuse, se bucura de recunoastere nationala sau internationala si au contribuit la dezvoltarea stiintelor si culturii juridice.

Criteriile de selectie sau de alegere a membrilor ASJR se stabilesc prin statutul propriu, iar procedurile prin regulamentul propriu.

Cuvinte cheie: >