Acord de recunoaștere a vinovăției. Retragerea plângerii prealabile de către persoana vătămată în fața instanței de judecată

21 ianuarie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Potrivit dispozițiilor art. 485 alin. 1 lit. b Cod procedură penală, instanța va respinge acordul de recunoaștere a vinovăției și va trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale, dacă nu sunt întrunite condițiile prevăzute la art. 480-482 cu privire la toate faptele reținute în sarcina inculpatului, care au făcut obiectul acordului, sau dacă apreciază că soluția cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracțiunii sau periculozitatea infractorului.

Față de dispozițiile legale antemenționate, va respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între inculpat și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către persoana vătămată în fața instanței de judecată și va dispune trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud în vederea continuării urmăririi penale față de intervenția acestei cauze de încetare a procesului penal în fața instanței, apreciind că această soluție nu poate fi adoptată de către instanță potrivit art. 485 alin. 1 Cod procedură penală, prin care se arată că instanța se poate pronunța asupra acordului numai prin admiterea sau respingerea acestuia și trimiterea la procuror pentru ca acesta să soluționeze cauza.” (Judecătoria Aiud, Sentința penală nr. 758/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: > >