Acord de recunoaștere a vinovăției. Stabilirea nelegală a cuantumului pedepsei amenzii. Consecințe

22 ianuarie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Analizând acordul de recunoaștere a vinovăției, instanța constată că în cauză nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 480 – 482 Cod. proc. pen. în sensul că pedeapsa amenzii, în cuantumul stabilit , respectiv 1000 lei (100 zile amendă) este ilegală.

Astfel, infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev de art. 336 alin 1 Cp se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă.

Potrivit art. 61 alin 4 lit c Cp limitele speciale ale zilelor -amendă sunt cuprinse între 180 și 300 de zile amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, iar potrivit alin 2 al aceluiași text de lege „suma corespunzătoare unei zile- amendă, cuprinsă între 10 lei și 500 lei se înmulțește cu numărul zilelor amendă….”.

Având în vedere acest sistem de operații precum și faptul că în speța dedusă judecății nu s-a reținut nicio cauză de atenuare a pedepsei instanța constată că minimul pedepsei amnezii ce s-ar fi aplicat față de inculpatul BC ar fi fost 1800 lei (10 lei X 180 zile-amendă)

Citeste mai mult  Constatare clauze abuzive. Lipsa calităţii de consumator a garanţilor ipotecari

Față de aceste considerente, în baza art. 485 alin (2) C. proc. pen. ., instanța va respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu cu inculpatul B Ccercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzute de art. 336 alin 1 Cp, și trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. (Judecătoria Giugiu, Sentința penală nr. 396/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >