Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, mijloace de transport, fără certificat de atestare fiscală vor fi lovite de nulitate relativă

Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, fără certificat de atestare fiscală vor fi lovite de nulitate relativă, conform unui proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

În prezent, sancțiunea pentru lipsa certificatului de atestare fiscală în cazul înstrăinării dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport este nulitatea absolută a actelor prin care se înstrăinează aceste bunuri. În cazul nulității absolute se elimină posibilitatea dobânditorului bunurilor
imobile (sau a mijloacelor de transport) de a acoperi lipsa certificatului de atestare fiscală prin înregistrarea fiscală a bunului pe numele său și achitarea obligațiilor fiscale restante pentru perioada de prescripție a obligației de plată (fapt posibil în cazul nulității relative).

Proiectul de ordonanță prevede reglementarea, la art. 159 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, ca actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, fără certificat de atestare fiscală să fie lovite de nulitate relativă.

Citeste mai mult  Sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor

Astfel, dobânditorul poate acoperi lipsa documentului prin plata obligațiilor datorate bugetului local. În plus, chiar în situația în care dobânditorul bunului va obține înregistrarea fiscală a acestuia și va acoperi obligațiile datorate bugetului local se poate face oricând constatarea nulității absolute a actului de înstrăinare [art. 1249 alin. (1) din Codul civil] și de orice persoană interesată [art. 1249 alin. (2) din Codul civil], se arată în nota de fundamentare.

Cuvinte cheie: > >