Acţiunea în răspundere contra administratorilor din cadrul societății pe acțiuni. Lipsa capacităţii procesuale a AGA

21 decembrie 2016 Business Jurisprudenta

Potrivit art. 155 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, acţiunea în răspundere contra administratorilor, directorilor, membrilor directoratului şi consiliului de supraveghere din cadrul societăţilor pe acţiuni, pentru daune cauzate societăţii de aceştia prin încălcarea îndatoririlor lor faţă de societate, aparţine Adunării Generale. Conform art. 155 alin.2 din aceeaşi lege, Adunarea Generală desemnează, totodată, persoana însărcinată să exercite acţiunea în justiţie.

În consecinţă, calitatea subiectivală de drept material societar pentru a hotărî angajarea răspunderii patrimoniale prin acţiune în justiţie a administratorului, directorului, membrului directoratului sau consiliului de supraveghere, inclusiv prerogativa de a desemna persoana care urmează a susţine acţiunea în justiţie, aparţine Adunării Generale a Acţionarilor, însă calitatea subiectivală procesuală, cu legitimare procesuală în exercitarea acţiunii în justiţie în scopul hotărât de Adunarea Generală a Acţionarilor, aparţine societăţii în cadrul căreia este organizată şi funcţionează Adunarea Generală a Acţionarilor.

Această problemă de drept a făcut obiectul jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, prin Decizia nr. 3726/05.11.2013 pronunţată de Secţia a II-a Civilă, a arătat că acţiunea în răspundere prevăzută de art. 155 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 aparţine Adunării Generale, însă nu se poate considera că legiuitorul intenţionează o legitimare procesuală excepţională a Adunării Generale, ca entitate, pentru introducerea unei asemenea acţiuni, întrucât scopul său este îndeobşte societar. Acţiunea este introdusă întotdeauna în contul societăţii, tinzând la repararea prejudiciilor cauzate societăţii ca urmare a activităţii defectuoase a administratorilor.

Citeste mai mult  Rolul activ al judecătorului pentru aflarea adevărului în materie contravențională

Astfel fiind, Curtea constată că în mod judicios prima instanţă a statuat că Adunarea Generală a Acţionarilor nu este înzestrată cu legitimare procesuală activă, neavând capacitatea procesuală prevăzută de lege pentru a sta în justiţie în nume propriu. (Curtea de Apel Timișoara, Secţia a II-a civilă, Decizia civilă nr. 554/A din 29 iunie 2016, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >