Activarea pactului comisoriu privind rezoluțiunea contractului. Condiții

20 martie 2019 Drept Civil Jurisprudenta

Pentru efectivitatea rezoluțiunii convenționale este necesară notificarea specializată a debitorului, chiar și în cazul în care părțile au prevăzut un pact comisoriu, ceea ce semnifică obligația creditorului de a aduce la cunoștința debitorului, prin intermediul unei notificări, faptul că a invocat rezoluțiunea contractului. 

Extras din considerentele sentinței Judecătoriei Sectorului 2 București:

”Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 2 Bucureşti la data de 31.07.2017 sub nr. X/300/2017, reclamanta S T SA a chemat în judecată pe pârâta A CM solicitând instanței ca, prin hotărârea ce va pronunța, să fie obligată pârâta la restituirea sumei de 9000 lei încasată înbaza contractului de sponsorizare nr. X/2014, cu cheltuieli de judecată. (…)

În fapt, între părți s-a încheiat contractul de sponsorizare nr. X/26.08.2014, având ca obiect sponsorizarea pârâtei de către reclamantă în vederea acoperirii cheltuielilor cu un eveniment ce urma a avea loc în perioada 27-29 august 2014. În baza acestui contract, la data de 26.09.2014 reclamanta a transferat pârâtei suma de 9000 lei, potrivit ordinului de plată nr. Z.

Potrivit art. art. IV lit. d și e din contractul de sponsorizare încheiat între părți, ”beneficiarul se obligă să transmită la sediul sponsorului, în termen de 90 de zile calendaristice, de la virarea banilor în contul său, copii după documente justificative privind utilizarea fondurilor care fac obiectul contractului”, respectiv „în cazul neprezentării documentelor justificative în termenul menționat la art. IV lit. d, contractul se va rezilia de drept, având ca și consecință obligația beneficiarului de a restitui, în contul sponsorului, suma care face obiectul contractului”.

Citeste mai mult  Nemotivarea hotărârii judecătorești. Casare cu trimitere

În drept, potrivit art. 1270 alin 1 C.civ. contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante, fiecare fiind ţinută la îndeplinirea întocmai a obligaţiilor contractuale. Regula în materia obligaţiilor contractuale o reprezintă îndeplinirea obligaţiilor integral, exact şi la timp, în acest sens fiind şi dispoziţiile art. 1516 alin 1 C.civ., iar în cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile, fără vreo justificare, creditorul poate apela la unul dintre
remediile contractuale instituite prin art. 1516 alin 2 C.civ..

Astfel, creditorul ale cărui drepturi nu sunt realizate prin executarea obligaţiei contractuale de către debitor poate solicita, ulterior punerii în întârziere a debitorului, executarea silită a obligaţiei, astfel cum aceasta a fost contractată sau executarea prin echivalent, iar dacă obligaţia este contractuală poate solicita şi rezoluţiunea sau rezilierea contractului, reducerea propriei obligaţii, în toate cazurile existând şi remediul contractual suplimentar al daunelor interese.

În prezenta cauză, din conținutul clauzelor contractuale citate, instanța constată că părțile au prevăzut ca modalitate de încetare a contractului, rezoluțiunea convențională bazată pe pact comisoriu (iar nu reziliere, nefiind încheiat un contract cu executare succesivă).

Citeste mai mult  Clauza leonină în contractul de asociere în participaţie

Potrivit art. 1550 alin. 2 C.civ., dacă părțile au convenit astfel, rezoluțiunea produce efecte de plin drept. De asemenea, potrivit art. 1553 alin. 1 C.civ., pactul comisoriu produce efecte dacă prevede, în mod expres, obligațiile a căror neexecutare atrage rezoluțiunea de drept a contractului, alin. 2 al aceluiași text de lege prevede că rezoluțiunea este subordonată punerii în întârziere a debitorului, afară de cazul în care s-a convenit că ea va rezulta din simplul fapt al neexecutării.

Cu toate acestea, instanța reține că pentru efectivitatea rezoluțiunii convenționale, adică pentru ca aceasta odată invocată să opereze, este necesară notificarea specializată a debitorului, chiar și în cazul în care părțile au prevăzut un pact comisoriu, ceea ce semnifică obligația creditorului de a aduce la cunoștința debitorului, prin intermediul unei notificări, faptul că a invocat rezoluțiunea contractului. Această notificare este necesară deoarece creditorul, în ipoteza în care debitorul nu își execută obligația, conform art. 1516 alin. 2 C.civ., are dreptul de opțiune între mai multe remedii, astfel încât, prin notificare acesta își manifestă opțiunea pentru unul dintre acestea.

Citeste mai mult  Cand se poate dispune retinerea permisului de conducere?

Având în vedere faptul că reclamanta nu a făcut dovada rezoluțiunii contractului (adresa transmisă de reclamantă pârâtei la data de 22.06.2015, prin care i se pune acesteia în vedere că în ipoteza în care documentele justificative nu vor fi depuse în termenul menționat, contractul se va rezilia de drept, neavând caracterul unei astfel de notificări), instanța constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute în contract pentru ca reclamanta să aibă dreptul la restituirea sumei pretinse.

Mai mult decât atât, deși reclamanta avea posibilitatea de a solicita instanței să constate că a realizat aplicarea art. IV lit. e din contract și că, în urma unei atare rezoluțiuni de plin drept, este îndreptățită să primească o restitutio in integrum, nu a învestit instanța cu constatarea unei atare rezoluțiuni.

Pentru aceste motive, apreciind că cererea de chemare în judecată este neîntemeiată, instanța o va respinge ca atare. (Judecătoria Sectorului 2 Bucureșt, Sentința civilă nr. 13648/15.12.2017, definitivă, în Buletinul Jurisprudenţei Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti – anul 2018, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: > >