Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, trimiterea în judecată a inculpaţilor:
· P. C. – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani;
· N. I. – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit de către procurori s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul P. C., în perioada septembrie – noiembrie 2012, comportându-se ca un administrator de fapt al S.C. DST S.R.L. Hunedoara, iar în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, împreună cu inculpatul N. I., a importat carne şi produse din carne de la firma V P. KKFT din Ungaria, fără a declara organelor fiscale activităţile comerciale susmenţionate, respectiv fără a depune la aceste organe declaraţiile privind achiziţiile intracomunitare de bunuri şi respectiv pe cele privind impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat se cifrează la valoarea de 364.000 lei. Totodată, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, inculpatul P. C. a folosit veniturile obţinute din infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită cu ocazia nedeclarării organelor fiscale a cantităţilor de carne importată de la firma V P. KKFT din Ungaria, „creditând” cu suma de 155.530 lei societatea comercială S.C. CT S.R.L. Hunedoara, în vederea creării unei aparenţe de legalitate a provenienţei sumelor respective.
De asemenea, în perioadele mai 2013, 19 – 21 iulie 2013 şi 27 – 28 iulie 2013, inculpatul P. C. a realizat venituri din operaţiuni comerciale interne, în calitate de administrator împuternicit al S.C. CT S.R.L. Hunedoara, fără a le înregistra în contabilitate, prejudiciind, astfel, bugetul de stat cu suma de 8.710 lei.
Inculpatul N. I., în calitate de administrator al S.C. DST S.R.L. Hunedoara, nu a raportat organelor fiscale importurile de carne realizate de la firma V P. KKFT din Ungaria, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2012, de către inculpatul P. C., deşi avea cunoştinţă despre aceste importuri. Inculpatul N. I., în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, a realizat prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, împreună cu inculpatul P. C., importuri de carne de la aceeaşi firmă din Ungaria, operaţiuni comerciale pe care nu le-a raportat organelor fiscale.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, precum şi poprirea sumelor de bani deţinute de către inculpaţi la mai multe unităţi bancare.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Sursa: comunicat PICCJ
Cuvinte cheie: administrator > evaziune fiscala > PICCJ > societate comerciala > spalare de bani > trimitere in judecata