La data de 18.08.2014, o echipă complexă formată din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova – Serviciul de Investigare a Fraudelor, precum şi din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Investigaţii Criminale, a condus la sediul parchetului un număr de 8 persoane faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, constând în aceea că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă.
În cauză a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de B. T., administrator la S.C. T R S.R.L. Bucureşti şi S.C. T C S.R.L. Bucureşti, şi B. F., administrator la S.C. P A C S.R.L. Bucureşti, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală prev. de art.9 alin.1 lit. c şi alin. 3 din Legea 241/2005 modif. de Legea 50/2013 şi spălare de bani prev. art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 şi art. 272 alin. 1 pct. 2 din Legea 31/1990.
Faţă de alte 5 persoane, de asemenea administratori de societăţi comerciale, s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, faptă prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002.
Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este în cuantum de 104.940.660 lei (23 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane euro), rezultat din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
Activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a inculpaţilor au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Sursa: comunicat PICCJ
Cuvinte cheie: acuzat > administrator > control judiciar > evaziune fiscala > PICCJ > retinere > spalare de bani