Agentia unei persoane juridice nu poate fi asimilata unei asociatii

23 iunie 2014 Drept Civil Jurisprudenta

Agentia, ca dezmembramant al bancii, nu poate fi asimilata unei asociatii, cu structura de conducere de sine statatoare, cu autonomie decizionala si patrimoniala, niciuna dintre aceste trasaturi nefiind intrunite in cazul agentiei.

Pe de alta parte, agentia nu poate fi asimilata nici unei societati fara personalitate juridica, de vreme ce si aceasta entitate beneficiaza de putere de decizie, patrimoniu si autonomie, ceea ce nu este cazul in materia agentiei, vazuta doar ca un dezmembramant operational in teritoriu al societatii, care pastreaza mai departe, toate prerogativele de decizie, angajare si control cu privire la activitatea personalului din agentie.

In raport de specificul raportului litigios dedus judecatii – raspundere civila delictuala – este cu neputinta de admis ca autorul faptei ilicite, cu o raspundere proprie, sa fie agentia unei persoane juridice, in conditiile in care o atragere a acestei raspunderi ar implica, in mod inevitabil, angajarea patrimoniala a societatii, ca autor al faptului ilicit, fara insa ca aceasta sa fie parte in proces, prin organele sale de conducere. (ICCJ,Sectia a II-a civila, Decizia nr. 4197 din 16 decembrie 2011)

Cuvinte cheie: > > > >