ANAF obligată la despăgubiri pentru blocarea nelegală a contului bancar al contribuabilului

Avocații de la Băncilă Diaconu și Asociații (BDA), casă de avocatură asociată EY România, au repurtat o victorie importantă asupra autorităților fiscale, instanțele judecătorești obligându-le la plata de despăgubiri, ca urmare a instituirii unei popriri bancare asigurătorii anulată ca nelegală.

Situația particulară în acest caz a fost reprezentată de indisponibilizarea unei sume importante de bani prin intermediul unei decizii de instituire a măsurilor asigurătorii emise în timpul desfășurării inspecției fiscale, așadar înainte de stabilirea oricăror obligații de plată printr-o decizie de impunere. Organul fiscal a emis decizia de măsuri asiguratorii motivând că respectivul contribuabil, potențial debitor viitor, s-ar putea sustrage de la executarea silită, astfel că a poprit conturile acestuia.

Contribuabilul a contestat și mai apoi a obținut anularea definitivă a deciziei de măsuri asigurătorii, solicitând mai apoi, în cadrul unei acțiuni separate în contencios, despăgubiri pentru sumele „blocate” nelegal, pentru toată perioada indisponibilizării acestora. Astfel, Curtea de Apel București a reținut – și mai apoi Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat – dreptul contribuabilului la a-i fi reparat prejudiciul cauzat prin instituirea măsurilor asiguratorii în baza unui act anulat în mod definitiv, prin acordarea dobânzii legale.

Citeste mai mult  Posibilitatea emitentului procesului-verbal de contravenție de a solicita instanței de contencios administrativ anularea acestuia

Decizia definitivă favorabilă a fost obținută de echipa de avocați a BDA condusă de Alex Slujitoru și formată din Cristiana Ionescu și Andrada Pohaci.

Cuvinte cheie: > > >