ANAF va putea să afle oricând cine deține domenii de internet „.ro”

15 februarie 2017 Drept Administrativ si Fiscal

Agenția Națională de Administrare Fiscală și Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică – I.C.I. Bucureşti vor semna un protocol de colaborare în vederea schimbului de informații.

Potrivit acestuia, ICI Bucureşti va pune la dispoziţia A.N.A.F. datele necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor care îi revin privind colectarea veniturilor și prevenirea si combaterea evaziunii şi fraudei fiscale.

Astfel, Protocolul are ca obiect colaborarea părţilor în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucureşti ale deținătorilor domeniilor cu extensia .ro, înregistrate în serviciul RoTLD (www.rotld.ro).

Furnizarea datelor de către ICI București se va realiza cu respectarea legislaţiei în vigoare, se punctează în comunicatul ANAF.

Direcția Generală Tehnologia Informației din cadrul A.N.A.F. va asigura aplicatia informatică de interogare domeniu/vizualizare raspuns, în scopul obținerii de informații despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din România. Compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucureşti, va dezvolta un serviciu web prin care se vor transmite informațiile, conform procedurii comune de lucru.

Citeste mai mult  MFP ref impozitarea entităților din învățământul preuniversitar și universitar

APTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet) consideră că ANAF dovedește încă o dată că nu are nici cel mai mic respect pentru datele personale. Sintagma ”Furnizarea datelor de către ICI București se va realiza cu respectarea legislaţiei în vigoare” este la fel de găunoasă ca și ideea in sine, pentru ca datele nu au fost colectate de ICI în scopul partajării cu ANAF.

APTI reamintește decizia CJUE în cauza C‑201/14, înstanța de la Luxemburg stabilind că dreptul Uniunii se opune transmiterii și prelucrării de date personale între două autorități ale administrației publice a unui stat membru fără ca persoanele vizate să fi fost informate în prealabil despre această transmitere sau despre această prelucrare.

Cuvinte cheie: > >