ANPC nu susține modificarea Legii privind clauzele abuzive

28 septembrie 2015 Fără categorie

In cadrul Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati din cadrul Camerei Deputatilor, se afla in dezbatere Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori (PLx 672/2013).

Potrivit unui comunicat ANPC din 22 sempembrie 2015, principala modificare a actului normativ mai sus mentionat prevede ca, in cazul in care instanta de judecata constata existenta clauzelor abuzive in contracte, hotararea pronuntata sa se aplice doar contractului supus judecatii.

Aceasta modificare, daca ar fi aprobata, ar avea impact negativ si asupra proceselor in curs de solutionare aflate pe rolul instantelor de judecata, in care ANPC este parte si in care au fost solicitate eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele similare aflate in derulare.

Un alt aspect important il reprezinta modificarea care stabileste ca, “in cazul in care contractul nu mai produce efecte dupa inlaturarea clauzelor considerate abuzive, partea pentru care contractul a devenit imposibil de executat este indreptatita sa ceara incetarea contractului” fata de prevederea actuala conform careia doar “consumatorul este indreptatit sa ceara rezilierea contractului”.

Citeste mai mult  Reexaminare asupra Legii pentru modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor

”ANPC nu sustine proiectul de modificare a Legii nr. 193/2000, deoarece acesta, pe de o parte, scade gradul de protectie al consumatorilor, iar pe de alta parte, creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, respectiv prin dezavantajarea partii contractuale vulnerabile – consumatorul”, a declarat presedintele ANPC, M.A. Dunca.
”Consumatorul, din start se afla pe o pozitie de inferioritate fata de comerciant avand in vedere ca nu are resursele acestuia, pornind de la expertiza, resurse financiare (pentru angajarea unei persoane de specialitate) si nici posibilitatea reala de negociere, avand in vedere ca in fapt clauzele contractuale sunt standardizate si sunt elaborate de comerciant. ANPC va face tot ceea ce ii sta in putere, din punct de vedere legislativ, pentru a impiedica adoptarea acestor modificari”, a mai declarat acesta.

Cuvinte cheie: > >