Aspecte selective privind criptomonedele, tehnologia blockchain și contractele inteligente

22 februarie 2022 Business Drept Civil

Având în vedere că numărul tranzacțiilor cu monede virtuale, precum și al deținătorilor de portofele digitale din România este în continuă creștere, considerăm că o prezentare a noțiunilor legate de tranzacțiile cu monede virtuale, tehnologia blockchain și încheierea contractelor inteligente ar fi utilă.

Ce este blockchainul?

Blockchainul este un tip specific de bază de date ce se diferențiază de o bază de date tipică prin felul în care sunt stocate informațiile. Această tehnologie permite transferul de criptomonede dintre două persoane fără a mai necesita o a treia persoană care să valideze o tranzacție.

Blockchainurile stochează date în blocuri care sunt apoi înlănțuite, iar pe măsură ce se adaugă date suplimentare, acestea vor fi introduse într-un bloc nou legat fiind de blocul anterior.

Această legătură dintre blocuri face din tehnologia blockchain un sistem de tranzacții complex care adună informații și prin care se pot adăuga și citi date, fără însă a putea fi șterse sau modificate.

De asemenea, utilizarea unui blockchain elimină posibilitatea de copiere sau clonare a activelor digitale. Printr-un blockchain se asigură faptul că fiecare unitate de valoare este transferată doar o singură dată, neexistând riscul unei duble cheltuieli.

Motivul principal pentru care blockchainul ar putea deveni în viitor o tehnologie acceptată de majoritatea populației este faptul că tranzacțiile pot fi efectuate mult mai rapid și fără necesitatea intervenției unui intermediar.

Citeste mai mult  Avocat Dr. Daniel MOREANU: Granturi de capital de lucru de 350 milioane EUR, finanțate de UE. Prelungirea termenului de obținere a Certificatelor de Situație de Urgență

Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele sunt o formă de monedă digitală sau virtuală, folosită ca mijloc de plată care funcționează în baza tehnologiei blockchain, prin intermediul căreia devin imune la contrafacere și prin care sunt protejate de algoritmi de criptare puternici.

Pe piață actuală se regăsesc mii de criptomonede, pe primele două locuri fiind Bitcoin și Etherium.

Blocurile create cu ajutorul tehnologiei blockchain înregistrează detaliile fiecărei tranzacții cu criptomonede, deținătorii de portofele digitale putând afla în orice moment numărul criptomonedelor deținute.

Printre avantajele monedelor virtuale se numără faptul că pentru transmiterea unei valori de la o persoană la alta nu este necesar un intermediar, iar transferul acestora se face rapid și oriunde în lume. De asemenea, istoricul tranzacțiilor se salvează într-un registru descentralizat, fără a putea fi modificate.

Criptomondele au fost create inițial în speranța transformării acestora în viitor într-un mijloc de plată la nivel global care să înlocuiască băncile și monedele fiecărei țări.

Cu toate acestea, în prezent majoritatea participanților de pe piața monedelor virtuale sunt ghidați de instinctul speculativ și de către dorința de a obține profit. În aceste condiții, ar fi utilă apelarea la un avocat specializat în criptomonede, tehnologia blockchain și contracte inteligente care să se documenteze cu privire la normele juridice aplicabile în cazul cumpărării și vânzării de monede virtuale și cu privire la noile modificări legislative care ar putea aduce implicații asupra acestor tranzacții.

Citeste mai mult  Interpretarea dispoziţiilor art. 182 și 183 CPC raportat la Decizia ÎCCJ nr. 34/2017

Astfel, orice situație trebuie analizată cu atenție pentru ca participanții pe piața monedelor virtuale să poată tranzacționa monede virtuale în siguranță, în conformitate cu normele legale și cu observarea eventualelor sancțiuni prevăzute de lege în astfel de cazuri.

Ce sunt contractele inteligente?

Contractele inteligente reprezintă o versiune digitală a contractelor tradiționale și sunt stocate într-o rețea de tip blockchain.
Acesta reprezintă un mijloc eficient pentru gestionarea activelor fără a avea nevoie de intermediari.

De asemenea, stocarea contractelor pe un blockchain oferă și alte avantaje importante, cum ar fi securitatea datelor, execuția rapidă a tranzacțiilor, lipsa comisioanelor percepute pentru efectuarea tranzacțiilor, precum și diminuarea considerabilă a erorilor în cazul tranzacțiilor care de multe ori sunt rezultatul factorului uman.

În practică, contractele inteligente sunt întâlnite în domeniul asigurărilor (asigurările încheiate în baza unui contract inteligent), domeniul bancar (împrumuturi bancare) sau pentru plata unui produs (de exemplu, prin firmele de curierat).

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2021, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2021. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.

Cuvinte cheie: > > > >