Autoritățile fiscale urmează să obțină accesul la informațiile privind beneficiarii reali ai societăților

12 noiembrie 2016 Business

La 8 noiembrie 2016, Consiliul UE a convenit asupra unei propuneri prin care autorităților fiscale li se acordă acces la informațiile deținute de autoritățile responsabile de prevenirea spălării banilor.

Directiva va cere statelor membre să permită accesul la informațiile privind beneficiarii reali ai societăților. Aceasta se va aplica de la 1 ianuarie 2018.

Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri prezentate de Comisie în iulie 2016, în urma dezvăluirilor privind „Panama Papers” din aprilie 2016.

Directiva le va permite autorităților fiscale accesul la informații privind beneficiarii reali ai entităților intermediare și la alte informații relevante privind măsurile de precauție legate de clientelă.

Atunci când un titular de cont financiar este o structură intermediară, instituțiile financiare trebuie, în conformitate cu Directiva 2014/107/UE, să verifice entitatea respectivă și să raporteze beneficiarii săi reali. Aplicarea acestei dispoziții se bazează pe informațiile deținute de autoritățile responsabile de prevenirea spălării banilor în temeiul Directivei 2015/849/UE.

Accesul la aceste informații va asigura o capacitate mai bună a autorităților fiscale de a-și îndeplini obligațiile legate de monitorizare și va contribui astfel la prevenirea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale.

Citeste mai mult  Google extinde "dreptul de a fi uitat" în UE

Acordul a fost obținut în cadrul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Economice și Financiare, fără dezbatere. Consiliul va adopta directiva după ce Parlamentul European își va da avizul.

Cuvinte cheie: > >