”Așa cum a arătat și prima instanța, derogarea de la vârsta legală a căsătoriei, prin încuviințarea căsătoriei înainte de această vârstă, trebuie să aibă în vedere, ca orice altă măsură de dispusă cu privire la un minor, interesul superior al acestuia.
În considerarea acestui principiu, deși prima instanța a enumerat, cu titlu exemplificativ ca motiv temeinic pentru încuviințarea căsătoriei, graviditatea minorei, aspect dovedit în apel, tribunalul reține că, nefiind consacrat legislativ cu titlu de obligativitate, temeinicia acestuia rămâne tot la aprecierea instanței.
Or, în speță, reclamanta a invocat în primă instanță, faptul că trebuie să plece în străinătate, unde viitorul său soț, este deja plecat la muncă, iar în apel, starea sa de graviditate.
Instanța reține că, dincolo de aspectele sociale, morale și juridice, nașterea unui copil din afara căsătoriei, de lege lata, în condițiile recunoașterii sale de către tată, are aceleași efecte ca nașterea unui copil din căsătorie.
Trecând peste aceste aspecte, care, de-altfel, nici nu au fost invocate de către reclamantă, instanța apreciază că tocmai starea sa de graviditate, în raport de urgența și necesitatea plecării sale în străinătate, este de natură să o facă mai vulnerabilă pe reclamantă și să prejudicieze interesul său superior, deoarece, în condițiile în care în cauză nu s-a făcut dovada că intimatul DD muncește și a veniturilor sale, este în interesul reclamantei să rămână până la naștere în țară alături de părinții săi, care îi vor acorda, fiind și obligați în acest sens, ocrotirea și sprijinul de care are nevoie. Or, în străinătate în condițiile în care tatăl nu muncește sau își pierde locul de muncă atât reclamanta cât copilul său s-ar afla într-o situație de risc.” (Tribunalul Bacău, Decizia civilă nr. 564/2014, www.rolii.ro)
Cuvinte cheie: autorizarea incheierii casatoriei > minor