Avocat Dr. Daniel MOREANU: IMM Leasing – plafon de garanție 1,5 miliarde lei. Au fost publicate Normele metodologice

21 septembrie 2020 Business

Au fost publicate Normele de aplicare ale Programului IMM Leasing care beneficiază de un plafon al garanțiilor pentru anul 2020, de 1,5 miliarde lei.

Au fost publicate Normele metodologice de punere în practică a Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE”, precum şi a Schemei de ajutor de minimis aferente Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE”.

În termen de 10 zile instituțiile financiare vor comunica Fondului Național de Garantare, cererile de înscriere în program, plafoanele de garantare și nivelul costurilor totale aplicate în cadrul programului. Valoarea maximă cumulată per beneficiar a finanțării tip leasing financiar pentru unul sau mai multe bunuri mobile este de 5 milioane lei.

Se finanțează achiziția prin leasing financiar de bunuri noi sau second hand în procent de maximum 80% din valoarea finanțării pentru echipamente IT și tehnologia informației și de maximum 60% din valoarea finanțării pentru utilaje și echipamente tehnologice, respectiv vehicule de transport marfă și persoane, utilizate în scop comercial.

Citeste mai mult  CJUE. Informație cu caracter precis. Influență potențială într‑un anumit sens asupra cursurilor instrumentelor financiare

Plafonul total al garanțiilor acordate pentru anul 2020 este de 1,5 miliarde lei, iar durata maximă de acordare a finanțării este de 72 de luni cu o perioadă de grație cuprinsă între 3 și 12 luni.

Avocat Dr. Daniel MOREANUPrintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarul menționăm: nu se află în litigiu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanţelor Publice şi/sau finanţatorul; nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, în ultimele 6 luni; nu se află în interdicţie de a emite cecuri şi nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni; nu înregistrează popriri active sau suspendate pe conturile bancare; nu înregistrează obligaţii fiscale restante şi alte creanţe fiscale şi bugetare administrate de organul fiscal central.

Cuvinte cheie: >