Avocații, ”maeștri în soluții” în era justiției participative

27 ianuarie 2016 Fără categorie

Baroul Quebec a lansat în ianuarie 2016 o campanie intitulată „Maeștrii în soluții”. Această campanie marchează schimbarea culturii judiciare făcând din avocat un maestru în soluții, care îndrumă și consiliază clientul său într-un proces activ de prevenire și soluționare a conflictelor, în pas cu  Noul Cod de procedură civilă  care vine cu o justiție actualizată și mai bine adaptată la realitățile de astăzi. Una dintre cele mai importante inovații pe care le propune este de a încuraja cetățenii să ia în considerare în primul rând metodele de prevenire și soluționare a litigiilor, așa-numita justiție participativă, înainte de a-și prezenta cauza în fața unui judecător. Cetățenii, cu sprijinul avocaților lor, pot alege modul de prevenire și soluționare a litigiilor în conformitate cu nevoile, interesele mijloacele lor.

Avocații din Quebec rezolvă mai mult de 90% din cazurile lor, fără a trece prin instanță. Prin această campanie, Baroul Quebec dorește a prezenta trecerea la o justiție mai deschisă în care diferitele moduri de prevenire și soluționare a litigiilor și rolul avocatului sunt evidențiate, iar  cetățenii sunt mai implicați în soluție.

Citeste mai mult  UNJR solicita procurorului-sef DNA, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale

Prin promovarea modurilor de prevenire și soluționare a litigiilor, în special prin negociere directa sau mediere, Baroul poziționează membrii săi ca aliați ai cetățenilor și ca profesioniști ce pot oferi consultanță în baza expertizei lor pentru a ajuta clienții în procesul de justiție participativă.

Cuvinte cheie: > >