Calitatea procesuală pasivă în cauzele având ca obiect acțiunea persoanei vătămate de solicitare a reparării prejudiciului cauzat prin accidente de circulație

22 noiembrie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

În cauzele având ca obiect acțiunea persoanei vătămate de solicitare a reparării prejudiciului cauzat prin accidente de circulație, calitate procesuală pasivă exclusivă are asigurătorul RCA, conform Deciziei nr. 1/15.02.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, care are aplicabilitate și în materie civilă.

Prin decizia respectivă s-a stabilit că „În cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.”

Prin urmare, persoana vinovată de producerea accidentului nu are calitate procesuală pasivă în cauză. (Tribunalul Constanța, Decizia civilă nr. 525/2016, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: > > >