Sancțiuni mai aspre pentru judecătorii și procurorii care își îndeplinesc atribuțiile cu rea-credință, gravă neglijență sau nu respectă deciziile CCR

31 octombrie 2016 Noutati legislative

Camera Deputaților a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căreia magistratul care își îndeplinește atribuțiile cu rea-credință, gravă neglijență sau nu respectă deciziile Curții Constituționale, va fi exclus din magistratură.

Conform documentului, după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date în acțiunea formulată de persoana vătămată împotriva statului, statul este obligat să se îndrepte cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

Termenul de prescripție a dreptului la acțiune este de 5 ani pentru cazurile în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale și de 8 ani pentru cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate.

Totodată, propunerea prevede că nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a prevederilor legale explicite (care nu ridică probleme de interpretare) ori exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență se sancționează cu excluderea din magistratură și pierderea tuturor drepturilor salariale după data săvârșirii abaterii. Magistrații astfel excluși din magistratură nu mai au dreptul la pensia specială acordată magistraților. Toate actele incheiate de magistratul găsit vinovat în baza prevederilor anterior menționate, după data săvârșirii abaterii, sunt nule de drept.

Citeste mai mult  Legea medierii s-ar putea modifica

Competența decizională aparține Senatului.

Cuvinte cheie: > >