În cazul infracţiunii de dare de mită nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei

21 septembrie 2018 Drept Penal Jurisprudenta

În cazul infracţiunii de dare de mită prevăzută de art. 290 alin. (1) C. pen., instanţa nu poate dispune nici renunţarea la aplicarea pedepsei şi nici amânarea aplicării pedepsei.

„Dispozițiile art. 80 alin. (2) lit. d) C. pen. prevăd, printre altele, că nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei dacă „pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea mai mare de 5 ani.”

Prevederile art. 83 alin. (2) C. pen. instituie, de asemenea, printre altele, interdicția amânării aplicării pedepsei în ipoteza în care „pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este de 7 ani sau mai mare.”

Or, infracțiunea de dare de mită (…) este pedepsită, conform art. 290 alin. (1) C. pen., cu închisoare de la 2 la 7 ani, acest maxim special al pedepsei fiind superior limitelor de pedeapsă care ar permite recursul instanțelor la formele de individualizare prevăzute în art. 80 și art. 83 C. pen.

Reținerea (…) incidenței unor cauze sau circumstanțe de atenuare nu conduce la o altă concluzie, de vreme ce, potrivit art. 187 C. pen., în analiza posibilității de aplicare a unor instituții de drept penal substanțial reglementate în partea generală a Codului penal, determinante sunt limitele de pedeapsă prevăzute în textul de lege care incriminează fapta săvârșită în formă consumată, iar nu eventualele cauze de reducere a pedepsei, a căror luare în considerare este exclusă de lege.” (I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 433/A din 14 decembrie 2017, www.scj.ro)

Cuvinte cheie: > > >