Cazurile în care poliția rutieră poate dispune ridicarea autovehiculelor

26 mai 2016 Noutati legislative

La Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Inițiativa legislativă modifică art. 64 al OUG în vederea creării unui cadru binedeterminat care să înlocuiască formularea vaga și mult prea generală a sintagmei ”ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar”, aceasta fiind în prezent singura condiție din lege care conduce la dispunerea ridicării autovehiculelor.

Astfel, potrivit propunerii, poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor în următoarele cazuri:

  • vehiculul staționat se află în zona de acțiune a indicatorului ”Staționarea interzisă” insoțit de panoul adițional ”Ridicare autovehicule parcate neregulamentar”;
  • vehiculul staționat blochează partea carosabilă de natură să împiedice desfășurarea circulației rutiere pentru cel puțin o bandă de cirulație pe sens;
  •  vehiculul staționează  pe partea carosabilă în locurile în care se interzice depășirea;
  • vehiculul staționează în intersecții, inclusiv în intersecțiile cu circulație în sens giratoriu;
  • vehiculul obstrucționează sau blochează căile de acces la proprietatea publică sau privată adiacentă drumului public;
  • vehiculul împiedică sau blochează accesul la pistele pentru biciclete;
  • vehiculul staționează în stațiile mijloacelor de transport public de persoane;
  • vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă în afara localităților.
Citeste mai mult  Angajaţii trebuie protejaţi de radiaţiile electromagnetice

Măsura dispunerii ridicării autovehiculelor trebuie să fie una excepțională îndreptată asupra acelor autovehicule care într-adevăr blochează circulația rutieră sau constituie un pericol pentru aceasta. Dispoziția de ridicare a autovehiculelor trebuie să justifice această măsură tehnico-administrativă luată. Dacă autovehiculul nu constituie un obstacol sau pericol concret pentru desfășurarea circulației publice această măsură nu se poate justifica, putând fi considerată abuzivă sau excesivă, se subliniază în expunerea de motive.

Cuvinte cheie: >