CE. Măsuri de sprijin pentru producătorii de legume și fructe perisabile din UE. Retrageri de pe piață, compensații pentru nerecoltare și recoltarea înainte de coacere

19 august 2014 UE

În contextul restricțiilor impuse de Federația Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, după discuțiile de săptămâna trecută din cadrul Comitetului de Management asupra situației pieței, Comisia Europeană activează măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile.ce
Rusia este principala piață de export pentru mai multe tipuri de fructe și legume, iar interdicția de import a fost anunțată în plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul începe să fie simțit pe anumite piețe. Fermierii și exportatorii nu și-au putut face planuri care să ia în considerare embargoul și, în mod clar, nu toți vor găsi la timp suficiente piețe alternative.
Produsele vizate de măsurile anunțate sunt următoarele: roșii, morcovi, varză albă, ardei, conopidă, castraveți, inclusiv cornișon, ciuperci, mere, pere, fructe roșii (căpșuni, zmeură, coacăze negre, mure; coacăze albe și roșii; agrișe), struguri de masă și kiwi. Piețele pentru aceste produse sunt în plin sezon, fără opțiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele și fără piețe alternative imediat disponibile.
Măsurile excepționale ce au fost anunțate includ retrageri de pe piață, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensații pentru nerecoltare și recoltarea înainte de coacere. Asistența financiară va acoperi toți producătorii, indiferent dacă fac parte din organizații sau nu. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantități retrase începând cu această dată (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiția efectuării controalelor necesare. Aceste măsuri se vor aplica inițial până la sfârșitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane €.
Situația curentă de pe piață pentru toate produsele va fi discutată într-o altă reuniune cu experții din statele membre și cei ai Parlamentului European, reuniune programată să aibă loc vineri, 22 august, la Bruxelles.
Comisia Europeană va continua să monitorizeze evoluția piețelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federația Rusă asupra produselor agricole și alimentare, în strânsă cooperare cu statele membre, și nu va ezita să sprijine în continuare sectoarele puternic dependente de exporturile către Rusia sau să adapteze măsurile deja anunțate, dacă este necesar.
Sursa: europa.eu

Cuvinte cheie: > >