CE solicită României să implementeze legislația în domeniul drepturilor de autor

2 iunie 2015 UE

Joi, 28 mai, Comisia Europeană a cerut României și altor 5 state membre să pună în aplicare Directiva privind operele orfane.

Cele șase state membre încă nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere a Directivei în dreptul intern, care ar fi trebuit să fie adoptate până la 29 octombrie 2014. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită avize motivate Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei, României și Sloveniei. Ele au la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a alinia legislația națională la legislația UE. Comisia poate ulterior decide să trimită aceste țări în fața Curții de Justiție a UE și să propună sancțiuni financiare, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Operele orfane sunt opere cum ar fi cărțile, ziarele sau articolele din reviste și filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai căror autori sau alți titulari de drepturi nu sunt cunoscuți sau nu pot fi localizați sau contactați pentru a obține permisiunea de utilizare a operelor lor.

Citeste mai mult  UE consolidează dreptul la prezumția de nevinovăție

Comisia Europeană a adoptat joi, 28 mai 2015, un set de 127 de decizii în cadrul pachetului lunar de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legale de către statele membre.

Cuvinte cheie: > > >