Group 1

CEDO. Asociația de auto-reglementare și portalul de știri nu răspund pentru comentariile ofensatoare ale internauților

3 februarie 2016 CEDO

Marți, 2 februarie 2016, în hotărârea pronunțată în cauza Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete și Index.hu Zrt împotriva Ungariei (cererea nr 22947/13), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în unanimitate, a constatat că a existat: o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza privește răspunderea a unei asociații a furnizorilor de conținut pe Internet și a unui portal de știri online pentru comentariile vulgare și ofensatoare postate de vizitatorii lor. Asociația furnizorilor de conținut (Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete) și portalul de știri (Index.hu Zrt) s-au plâns că au fost trase la răspundere de instanțele naționale pentru comentariile postate de cititori în urma publicării unei opinii privind practicile comerciale înșelătoare a două site-uri web imobiliare.

Curtea a considerat că instanțele maghiare, atunci când au decis cu privire la răspunderea reclamantelor, nu au pus în balanță corespunzător drepturile concurente implicate, și anume dreptul reclamantelor la libertatea de exprimare și dreptul site-urilor de imobiliare la respectarea reputației comerciale. În special, autoritățile maghiare au acceptat ”după aparențe” că comentariile erau ilicite întrucât dăunau reputației site-urilor imobiliare.

Citeste mai mult  România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției Europene

Este de remarcat faptul că situația reclamantelor din acest caz este diferită de cea a reclamantei dintr-o hotărâre recentă – cauza Delfi AS împotriva Estoniei, unde Curtea a considerat că un portal de știri administrat de profesionişti pe criterii comerciale este răspunzător pentru comentariile ofensive ale cititorilor. În special, în cauza de față, lipsesc elementele cruciale din cauza Delfi AS precum expresiile de ură și incitare la violență. Deși ofensatoare și vulgare, comentariile din prezenta cauză nu sunt în mod clar ilicite. În plus, în timp ce Index este proprietarul unei mari companii media, care trebuie să fie considerat ca având interese economice, MTE este o organizatie non-profit de auto-reglementare a conținutului de pe Internet, fără astfel de interese.

Cuvinte cheie: >