CEDO. Autoritățile britanice nu au subminat ancheta în cazul brazilianului împușcat la metroul londonez în 2005

30 martie 2016 CEDO

Miercuri, 30 martie 2016, în hotărârea pronunțată în cauza Armani Da Silva împotriva Regatului Unit (cererea nr 5878/08), Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a hotărât, cu 13 de voturi la patru, că nu a fost încălcat art. 2 (dreptul la viață – ancheta) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Cauza privește împușcarea pe pe 22 iulie 2005, a lui Jean Charles de Menezes, un brazilian de 27 de ani, dintr-o eroare a poliției antiteroristă britanică care l-a confundat pe Jean Charles de Menezes cu un atentator sinucigaș cu bombă.

Dna Armani Da Silva, verișoara domnului de Menezes, s-a plâns că statul nu și-a îndeplinit obligația de a asigura responsabilitatea agenților săi, deoarece ancheta care a urmat nu a dus la punerea sub acuzare în mod individual a ofițerilor de poliție implicați în împușcarea dlui de Menezes.

Având în vedere procedura în ansamblul său, Curtea a constatat că autoritățile britanice nu au eșuat în obligațiile care le revin în temeiul articolului 2 din Convenție de a efectua o investigație efectivă în cazul împușcării domnului de Menezes, fiind capabile să identifice și unde a fost cazul să-i pedepsească pe cei responsabili (poliția metropolitană din Londra, a fost găsită vinovată de încălcarea legilor privind sănătatea și siguranța și obligată să plătească o amendă de 175.000 de lire sterline).

Citeste mai mult  CEDO va comunica reclamanților motivarea deciziilor de inadmisibilitate

***CEDO. Obligația autorităților de a proteja viața unei femei amenințată de soțul ei***

În special, Curtea a considerat că toate aspectele legate de responsabilitatea autorităților pentru împușcarea fatală au fost investigate. Atât responsabilitatea individuală a ofițerilor de poliție implicați și cât responsabilitatea instituțională a Poliției londoneze au fost luate în considerare în profunzime de către Comisia de Anchetă din cadrul poliției, de către parchet, de instanța penală, de medicul legist și de jurați în timpul procedurii.

Decizia de a nu pune sub acuzare niciun ofițer, în mod individual, nu a fost determinată de eșecul în anchetă sau de toleranța statului față de acte ilegale. Mai degrabă, ea a fost rezultatul faptului că, în urma unei anchete cuprinzătoare, procurorul a ținut cont de toate faptele din acest caz și a ajuns la concluzia că nu existau probe suficiente împotriva vreunui ofițer pentru a-l pune sub acuzare.

Cuvinte cheie: >