Group 1

CEDO. Cauza Ioniță împotriva României. Lipsa anchetării efective a morții unui copil în urma unei operații

10 ianuarie 2017 CEDO

În hotărârea din 10 ianuarie 2017 în cauza Ioniță împotriva României (cererea nr. 81270/12), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că a fost încălcat 2 (dreptul la viață) din Convenția europeană a drepturile omului.

Cauza privește moartea fiului reclamanților în vârstă de patru ani în urma unei intervenții chirurgicale.

Curtea a constatat că a fost încălcat art. 2 sub aspect procedural pentru că nu a existat o anchetă efectivă a morții fiului reclamanților.

În special, Curtea a subliniat următoarele deficiențe în cadrul procedurii:

În primul rând, doar un raport de expertiză suplimentar privind circumstanțele morții ar fi rezolvat contradicțiile din rapoartele anterioare, și ar fi oferit asistență adecvată autorităților judiciare în evaluarea cazului. Cu toate acestea, nu au fost furnizat nici un astfel de raport (pe motiv că legea nu permitea un nou raport).

După cum Curtea a remarcat în cauza Eugenia Lazăr împotriva României (cererea nr. 32146/05), simpla existenţă, în legislaţia naţională, a dispoziţiilor care autorizează instituţiile de medicină legală competente să emită avize care să eludeze cererile autorităţilor judecătoreşti şi să refuze astfel să coopereze cu ele de fiecare dată când nevoile anchetei impun acest lucru nu este conformă cu principala datorie a statului de a garanta dreptul la viaţă prin instituirea unui cadru juridic şi administrativ eficient, care să permită stabilirea cauzei decesului unui individ care se afla sub răspunderea personalului medical.

Citeste mai mult  CEDO. Imposbilitatea contestării unei hotărâri arbitrale nu încalcă Convenția

În al doilea rând, autoritățile nu au stabilit dacă asistenta medicală și-a efectuat în mod corespunzător atribuțiile. Una dintre principalele ipoteze pentru prezența sângelui în plămâni a fost deflația balonului cateterului, care era sub supravegherea medicului anestezist sau a asistentei medicale. Cu toate acestea, organele de urmărire penală au respins cererile reclamanților de a extinde acțiunea penală cu privire la asistenta medicală și nu au luat măsur pentru a-i cere să depună mărturie cu privire la rolul ei.

În al treilea rând, instanțele naționale nu au constatat vreo neglijență medicală în acțiunile medicilor: în ciuda faptului că legislația românească cere medicilor să obțină consimțământul informat al pacientului înainte de a întreprinde o procedură riscantă; iar comisiile de disciplină au constatat că atât chirurgul și anestezistul nu au obținut consimțământul informat scris reclamanților pentru operația fiului.

În cele din urmă, procedura a durat o perioadă nejustificat de lungă: șase ani și jumătate s-au scurs între moartea fiului reclamanților (în noiembrie 2005) și decizia definitivă în cauză (luată în mai 2012).

Citeste mai mult  CEDO condamnă Italia pentru inerția autorităților într-un caz de violență domestică împotriva unei femei cu cetățenie română

CEDO a obligat statul român să plătească reclamanților 12.000 euro – daune morale.

Cuvinte cheie: > > > >