Group 1

CEDO condamnă Rusia pentru expulzarea a trei refugiați sirieni

16 octombrie 2015 CEDO

Cauza L.M. și alții împotriva Rusiei privește expulzarea a trei bărbați din Rusia în Siria și detenția lor în așteptarea expulzării.

În hotărârea pronunțată, joi, 15 octombrie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu unanimitate, a constatat că:
– returnarea forțată în Siria a reclamanților ar conduce la încălcarea articolului 2 (dreptul la viață) și/sau a articolului 3 (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului
– a existat o încălcare a articolului 5 § 1 (f) (dreptul la libertate și siguranță) și a articolului 5 § 4 (dreptul la o instanță care să decidă asupra legalității detenției lor)
– Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 34 din Convenție.

Este pentru prima dată când Curtea se pronunță printr-o hotărâre în problema expulzării în Siria în situația actuală. Având în vedere rapoartele internaționale cu privire la criza din Siria și informațiile suplimentare despre situația individuală a reclamanților, Curtea a constatat întemeiată afirmația acestora că întoarcerea  în Siria i-ar expune unui risc real pentru viața și securitatea personală.

Citeste mai mult  CEDO. Reducerea despăgubirilor în caz de malpraxis pe motive de vârstă și sex, discriminatorie

Având în vedere constatarea că detenția reclamanților, de la ultima decizie a instanțelor judecătorești din Rusia care confirmau ordinul de expulzare în mai 2014, reprezintă o încălcare a articolului 5, Curtea a statuat, în temeiul articolului 46 (forța obligatorie și executarea hotărârilor), ca Rusia să elibereze imediat doi dintre reclamanții care au rămas până în prezent în detenție.

Cuvinte cheie: >