CEDO. Forțarea unei persoane suspectată de a fi condus sub influența alcoolului de a da un test de urină, prin intermediul unui cateter – inumană și degradantă

5 iulie 2019 CEDO

În hotărârea din 2 iulie 2019 în cauza RS împotriva Ungariei (cererea nr. 65290/14), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în unanimitate, a constatat că a fost încălcat art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenția europeană a drepturilor omului.

În cauză, reclamantul a fost nevoit să dea un test de urină prin intermediul unui cateter fiind suspectat că ar fi condus sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Curtea a constatat că autoritățile au supus reclamantul unei ingerințe grave privind integritatea sa fizică și mentală, împotriva voinței sale, fără a mai fi fost necesară, întrucât un test de sange a fost efectuat pentru a afla dacă acesta a condus în stare de ebrietate.

În primul rând, Curtea a subliniat că legea și practica internă cu privire la utilizarea cateterizarii pentru a obține probe privind implicarea într-o infracțiune nu erau nici clare, nici consecvente. Apoi a observat că reclamantul nu a și-a dat consimțământul liber și în cunoștință de cauză pe parcursul cateterizării. Deși autoritățile au analizat alegațiile sale, au decis să acorde prioritate versiunii polițiștilor privind evenimentele, fără a lua în considerare faptul că pretinsul consimțământ a fost dat în timp ce se afla sub influența alcoolului. Într-adevăr, Curtea a pus la îndoială că reclamantul a avut practic o altă opțiune decât să accepte intervenția, având în vedere că se afla sub controlul complet al ofițerilor de poliție.

Citeste mai mult  CEDO: Este inacceptabil ca victima să fie lăsată fără protecție atunci când se confruntă cu violența soțului

În orice caz, în temeiul dreptului intern, reclamantul avea dreptul să-și retragă consimțământul inițial, în orice moment. El a făcut acest lucru în mod clar, după cum reiese din faptul că a opus rezistență și a trebuit să fie fixat de către ofițerii de poliție pentru a finaliza procedura.

Mai mult, nu a existat nici un motiv medical pentru procedură, care a fost intenționată pentru a preleva probe. Nici nu a fost necesară, deoarece ofițerii de poliție au luat, de asemenea, o probă de sânge.

Totodată, nu a existat nimic care să arate că ofițerii de poliție au luat în considerare riscul procedurii pentru reclamant.

Prin urmare, autoritățile l-au supus unui ingerințe grave privind integritatea sa fizică și mentală, împotriva voinței sale. Modul de efectuare a fost de natură să trezească în el sentimente de nesiguranță, neliniște și stres, capabile să-l umilească și să-l înjosească.

Prin urmare, reclamantului i-au fost cauzate atât durere fizică cât și suferințe psihice, care constituie tratament inuman și degradant, cu încălcarea articolului 3.

Cuvinte cheie: > > >