CEDO. Forțarea unei persoane suspectată de a fi condus sub influența alcoolului de a da un test de urină, prin intermediul unui cateter – inumană și degradantă

5 iulie 2019 CEDO

În hotărârea din 2 iulie 2019 în cauza RS împotriva Ungariei (cererea nr. 65290/14), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în unanimitate, a constatat că a fost încălcat art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenția europeană a drepturilor omului.

În cauză, reclamantul a fost nevoit să dea un test de urină prin intermediul unui cateter fiind suspectat că ar fi condus sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Curtea a constatat că autoritățile au supus reclamantul unei ingerințe grave privind integritatea sa fizică și mentală, împotriva voinței sale, fără a mai fi fost necesară, întrucât un test de sange a fost efectuat pentru a afla dacă acesta a condus în stare de ebrietate.

În primul rând, Curtea a subliniat că legea și practica internă cu privire la utilizarea cateterizarii pentru a obține probe privind implicarea într-o infracțiune nu erau nici clare, nici consecvente. Apoi a observat că reclamantul nu a și-a dat consimțământul liber și în cunoștință de cauză pe parcursul cateterizării. Deși autoritățile au analizat alegațiile sale, au decis să acorde prioritate versiunii polițiștilor privind evenimentele, fără a lua în considerare faptul că pretinsul consimțământ a fost dat în timp ce se afla sub influența alcoolului. Într-adevăr, Curtea a pus la îndoială că reclamantul a avut practic o altă opțiune decât să accepte intervenția, având în vedere că se afla sub controlul complet al ofițerilor de poliție.

Citeste mai mult  CEDO. Cauza Deaconu împotriva României. Discriminare bazată pe vârstă cu privire la acordarea de daune morale

În orice caz, în temeiul dreptului intern, reclamantul avea dreptul să-și retragă consimțământul inițial, în orice moment. El a făcut acest lucru în mod clar, după cum reiese din faptul că a opus rezistență și a trebuit să fie fixat de către ofițerii de poliție pentru a finaliza procedura.

Mai mult, nu a existat nici un motiv medical pentru procedură, care a fost intenționată pentru a preleva probe. Nici nu a fost necesară, deoarece ofițerii de poliție au luat, de asemenea, o probă de sânge.

Totodată, nu a existat nimic care să arate că ofițerii de poliție au luat în considerare riscul procedurii pentru reclamant.

Prin urmare, autoritățile l-au supus unui ingerințe grave privind integritatea sa fizică și mentală, împotriva voinței sale. Modul de efectuare a fost de natură să trezească în el sentimente de nesiguranță, neliniște și stres, capabile să-l umilească și să-l înjosească.

Prin urmare, reclamantului i-au fost cauzate atât durere fizică cât și suferințe psihice, care constituie tratament inuman și degradant, cu încălcarea articolului 3.

Cuvinte cheie: > > >