Group 1

CEDO. Italia ar trebui să recunoască legal cuplurile de același sex

23 iulie 2015 CEDO

Marți, 21 iulie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Oliari și alții împotriva Italiei și, cu unanimitate, a constatat încălcarea art. 8 din Convenție.

În cauză, trei cupluri de homosexuali s-au plâns de faptul că legislația italiană nu le permite să se căsătoreasă sau să încheie orice alt tip de uniune civilă.

Curtea a reținut că reclamanții se află în imposibilitatea de a se căsători cât și de a avea acces la un anumit cadru juridic (cum ar fi uniunile civile sau parteneriatele înregistrate) capabil să ofere recunoaşterea statutului lor și garanteze acestora anumite drepturi relevante pentru un cuplu.

Curtea consideră că protecția juridică disponibilă în prezent în Italia pentru cuplurile de același sex (înregistrarea uniunilor între persoane de același sex în „registrele locale ale uniunilor civile” este posibilă în mai puţin de 2% din municipalitățile existente) are valoare doar simbolică şi nu conferă reclamanților nicio stare civilă oficială, şi nici drepturi cuplurilo de acelaşi sex, fiind lipsită de orice valoare echivalentă unei uniuni stabile în fața instanţelor naționale.

Citeste mai mult  Dreptul copilului de a întreține relații personale cu ambii părinți în jurisprudența CEDO

Instanța de la Strasbourg consideră că o uniune sau un parteneriat civil ar fi modalitatea cea mai potrivită pentru recunoașterea legală a cuplurilor de acelaşi sex.

Curtea subliniază, în special că, în statele membre ale Consiliului Europei există o tendință de recunoaștere legală a cuplurilor de acelaşi sex – 24 din 47 de state au legiferat în favoarea acestei recunoașteri – şi că Curtea Constituţională italiană a cerut în mod repetat o astfel de protecţie şi recunoaştere. În plus, potrivit sondajelor recente, majoritatea populaţiei italiene sprijină recunoașterea legală a cuplurilor de homosexuali.

Cuvinte cheie: > > > > >