Group 1

CEDO. Sancționarea disciplinară a unui avocat pentru comentariile publice privind originea etnică a juraților. Încălcarea libertății de exprimare

19 aprilie 2018 CEDO

În hotărârea din 19 aprilie 2018 în cauza Ottan împotriva Franței (cererea nr. 41841/12), Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în unanimitate, a constatat că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturile omului.

Situația de fapt

În 2009, jandarmul care, în anul 2003, în timpul urmăririi unei mașini, a ucis un tânăr aparținând unei comunități de origine străină dintr-un cartier al clasei muncitoare, a fost achitat.

La câteva minute după verdict, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, reclamantul, avocatul tatălui victimei, a declarat că achitarea nu a fost o surpriză, având în vedere componența etnică a Curții cu jurați, compusă exclusiv din „albi“. Curtea de Apel Montpellier a aplicat avocatului sancțiunea disciplinară a avertismentului, constatând că acesta nu și-a respectat obligațiile sale de etică profesională de finețe și moderație.

Aprecierea CEDO

CEDO a constatat, în special, că declarațiile avocatului au fost făcute ca parte a unei dezbateri cu privire la funcționarea sistemului de justiție penală, în circumstanțele acoperirii mediatice a cazului. Privite în context, declarațiile nu au constituit o acuzație insultătoare sau rasial motivată, ci priveau imparțialitatea și trăsătura reprezentativă a Curții cu jurați; cu alte cuvinte, avocatul a făcut o declarație generală cu privire la organizarea instanțelor penale.

Citeste mai mult  Condamnarea jurnaliștilor care au interceptat ilegal comunicațiile radio dintre polițiști vs libertatea de exprimare

CEDO a reținut că declarațiile au reprezentat o judecată de valoare cu o bază factuală suficientă, fiind o parte din apărarea clientului avocatului. În sfârșit, CEDO a considerat că sentința, care consta în cea mai ușoară pedeapsă posibilă – avertisment, a fost totuși disproporționată și nu a fost necesară într-o societate democratică.

Cuvinte cheie: > >