CJUE. Dreptul la compensație pentru întârzierea prelungită a unui zbor se aplică și zborurilor cu legătură directă către un stat terț cu escală în afara UE

31 mai 2018 UE

Dreptul la compensație pentru întârzierea prelungită a unui zbor se aplică și zborurilor cu legătură directă către un stat terț cu escală în afara UE. Schimbarea aeronavei cu ocazia escalei nu schimbă cu nimic faptul că două sau mai multe zboruri care fac obiectul unei rezervări unice trebuie considerate un singur zbor cu legătură directă, a decis CJUE în cauza C-537/17, potrivit unui comunicat al instituției.

Doamna Claudia Wegener a rezervat la Royal Air Maroc un zbor de la Berlin (Germania) la Agadir (Maroc) cu escală și schimbarea aeronavei la Casablanca (Maroc). Când s-a prezentat la Casablanca pentru a se îmbarca în aeronava cu destinația Agadir, Royal Air Maroc i-a refuzat îmbarcarea, motivând că locul său fusese reatribuit altui pasager.

Doamna Wegener s-a îmbarcat în cele din urmă într-o altă aeronavă a Royal Air Maroc și a ajuns la Agadir cu o întârziere de patru ore față de orarul prevăzut inițial.

Doamna Wegener a solicitat ulterior să fie despăgubită pentru această întârziere. Royal Air Maroc a refuzat însă să-i admită cererea, pentru motivul că aceasta nu putea invoca un drept la compensație în temeiul Regulamentului Uniunii privind drepturile pasagerilor aerieni (Regulamentul CE nr. 261/2004). În fapt, acest regulament nu se aplică zborurilor efectuate exclusiv în afara Uniunii Europene.

Citeste mai mult  Avocatul general al CJUE consideră că obligația generală de păstrare a datelor impusă de un stat membru furnizorilor de servicii de comunicații electronice poate fi compatibilă cu dreptul Uniunii

Întrucât aeroporturile din Casablanca și Agadir sunt situate în Maroc, aplicabilitatea regulamentului depinde astfel de aspectul dacă cele două zboruri (Berlin-Casablanca și Casablanca-Agadir), care au făcut obiectul unei rezervări unice, trebuie calificate drept un singur zbor (cu legătură directă) cu plecarea dintr-un stat membru (Germania) sau dacă trebuie avute în vedere separat, astfel încât zborul de la Casablanca la Agadir nu ar intra sub incidența regulamentului.

În acest context, Landgericht Berlin (Tribunalul Regional din Berlin, Germania), căruia s-a adresat doamna Wegener, solicită Curții de Justiție să interpreteze regulamentul.

Prin hotărârea pronunțată joi, 31 mai 2018, Curtea hotărăște că regulamentul se aplică unui transport de pasageri efectuat în temeiul unei rezervări unice și care cuprinde, între plecarea sa de pe un aeroport situat într-un stat membru (Berlin) și sosirea sa pe un aeroport situat într-un stat terț (Agadir), o escală programată în afara Uniunii (Casablanca), cu schimbarea aeronavei.

Potrivit Curții, rezultă din regulament precum și din jurisprudență că, atunci când, precum în speță, două (sau mai multe) zboruri au făcut obiectul unei rezervări unice, aceste zboruri constituie un ansamblu din perspectiva dreptului la compensație al pasagerilor. Aceste zboruri trebuie considerate, așadar, unul și același „zbor cu legătură directă”. Curtea arată în plus că schimbarea aeronavei care poate interveni cu ocazia unui zbor cu legătură directă nu are nicio incidență asupra acestei calificări. Astfel, nicio dispoziție din regulament nu condiționează calificarea drept zbor cu legătură directă de împrejurarea că toate zborurile care îl alcătuiesc trebuie să fie efectuate cu aceeași aeronavă.

Citeste mai mult  Cetățenii europeni rămân optimiști cu privire la viitorul UE

Prin urmare, un transport precum cel în discuție în speță trebuie să fie considerat, privit în ansamblul său, drept un singur zbor cu legătură directă și, pe cale de consecință, ca intrând sub incidența regulamentului.

Cuvinte cheie: > > > >