Art. 306. Ascultarea partilor

(1) La acelasi termen in care inscrisul a fost denuntat ca fals sau, in cazul prevazut la art. 304 alin. (2), la termenul urmator, judecatorul intreaba partea care a produs inscrisul, daca intelege sa se foloseasca de el.

(2) Daca partea care a folosit inscrisul lipseste, refuza sa raspunda sau declara ca nu se mai serveste de inscris, acesta va fi inlaturat, in tot sau in parte, dupa caz.

(3) Daca partea care a denuntat inscrisul ca fals lipseste, refuza sa raspunda sau isi retrage declaratia de denuntare, inscrisul va fi considerat ca recunoscut.

Intrucat, alin. (1) al art. 304 NCPC reglementeaza sanctiunea decaderii doar in privinta declararii inscrisului ca fals (nu si a depunerii motivelor pe care le sprijina, pentru acestea legiuitorul nestipuland expres ca se vor depune in acelasi termen ca si declaratia privind falsul), faptul ca denuntatorul nu va fi depus, la termenul acordat pentru ascultarea partilor, motivele pe care le sprijina in denuntarea sa, va trebui sa conduca tot la solutia inlaturarii inscrisului. [C. Antonache in Noul Cod de procedura civila. Note, corelatii, explicatii. Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 340]