Art. 326. Drepturi banesti ale martorului

(1) Martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa daca este din alta localitate, precum si dreptul la despagubiri pentru acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obtinut daca si-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de munca, prilejuita de chemarea sa in vederea ascultarii ca martor, stabilite in raport cu starea sau profesia pe care o exercita, precum si cu timpul efectiv pierdut.

(2) Drepturile banesti se asigura de partea care a propus martorul si se stabilesc, la cerere, de catre instanta, prin incheiere executorie.

Desi legiuitorul se refera la acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obtinut martorul daca si-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de munca, in temeiul echitatii si al bunei-credinte de care trebuie sa tina seama judecatorul ori de cate ori legea ii rezerva puterea de apreciere [art. 22 alin. 7 NCPC], consideram ca si martorul care nu are un loc de munca are dreptul la despagubiri pentru timpul efectiv pierdut. In aceasta situatie, judecatorul va aprecia in concret, tinand seama, dupa caz, de nivelul indemnizatiei de somaj sau al salariului minim pe economie ori de activitatea pe care ar fi putut sa o presteze martorul pentru realizarea mijloacelor necesare traiului de zi cu zi (mijloacelor de subzistenta). [M. Fodor in Noul Cod de procedura civila comentat si adnotat. Vol I. art. 1-526. Coordonatori V.M. Ciobanu, M. Nicolae, p. 780]