Art. 536. Reguli aplicabile

(1) Dispozitiile art. 527-535 referitoare la procedura necontencioasa se completeaza cu dispozitiile de procedura contencioasa, in masura in care acestea din urma sunt compatibile cu natura necontencioasa a cererii.

(2) Materiile necontencioase cu privire la care legea prevede o procedura speciala raman supuse acelor dispozitii, care se vor completa cu cele ale prezentei carti.

Lipsa paratului in procedura necontencioasa face ca dispozitiile din procedura contencioasa relative la intampinare si cererea reconventionala sa nu fie compatibile cu natura necontencioasa a cererii. De asemenea, sunt incompatibile cu natura necontecioasa a unei cereri institutii precum renuntarea la dreptul pretins, tranzactia, hotararea de expedient etc.
In schimb, institutii precum renuntarea la judecata, perimarea ori suspendarea judecatii nu pot fi considerate de plano ca incompatibile cu natura necontencioasa a unei cereri. Daca cererea de apel se perima, inclusiv in materie necontecioasa, nu exista motive pentru ca cererea introductiva din aceeasi materie sa nu fie aplicabile dispozitiile de la perimare. [D.M. Gavris in Noul Cod de procedura civila, Comentariu pe articole. Vol. II. Art. 527-1133, coordonator G. Boroi, Editura Hamangiu 2013, p. 15]