Art. 54. Incompatibilitatea altor participanti

Dispozitiile prezentului capitol se aplica in mod corespunzator si procurorilor, magistratilor-asistenti, asistentilor judiciari si grefierilor.

Dispozitiile care reglementeaza incompatibilitatea judecatorului se aplica in mod corespunzator altor participanti, in functie de atributiile pe care acestia le au in cadrul procesului.
Astfel, procurorul sau grefierul nu vor fi incompatibili pentru motivul aratat in art. 41 alin. (1), pentru ca ei nu participa la darea solutiei.
In schimb, magistratul-asistent si asistentul judiciar sunt incompatibili daca si-au exprimat anterior parerea cu privire la solutie in cauza respectiva, intrucat, desi participa la deliberare numai cu vot consultativ, indirect, pot influenta solutia.
Incompatibilitatea magistratului-asistent apare numai pentru judecta cailor extraordinare de atac. De pilda, daca hotararea data in cadrul sectiei de un complet constituit cu un anumit magistrat-asistent este atacata la Completul de 5 judecatori, magistratul-asistent respectiv nu poate participa la judecata recursului la Completul de 5 judecatori.
In egala masura, magistratul-asistent si asistentul judiciar nu pot participa la judecta contestatiei in anulare sau a revizuirii impotriva hotararii date de completul din care au facut parte. [M. Tabarca in Noul Cod de procedura civila comentat si adnotat. Vol. I – art. 1-526. Coordonatori V. M. Ciobanu, M. Nicolae, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2013, p. 172]