Art. 415. Retragerea apelului

(1) Pana la inchiderea dezbaterilor la instanta de apel, persoana vatamata si oricare dintre parti isi pot retrage apelul declarat. Retragerea trebuie sa fie facuta personal de parte sau prin mandatar special, iar daca partea se afla in stare de detinere, printr-o declaratie atestata sau consemnata intr-un proces-verbal de catre administratia locului de detinere. Declaratia de retragere se poate face fie la instanta a carei hotarare a fost atacata, fie la instanta de apel.

(2) Reprezentantii legali pot retrage apelul, cu respectarea, in ceea ce priveste latura civila, a conditiilor prevazute de legea civila. Inculpatul minor nu poate retrage apelul declarat personal sau de reprezentantul sau legal.

(3) Apelul declarat de procuror poate fi retras de procurorul ierarhic superior.

(4) Apelul declarat de procuror si retras poate fi insusit de partea in favoarea careia a fost declarat.

Retragerea apelului se face de persoana vatamata sau de parte, personal sau prin mandatar special, si poate fi totala sau numai cu privire la una dintre laturile hotararii atacate (penala sau civila); in cauzele in care asistenta juridica este obligatorie, nu este necesara prezenta sau consimtamantul avocatului persoanei vatamate sau al partii, pentru ca aceasta sa isi retraga in mod legal calea de atac. [M. Udroiu, Procedura penala. Partea speciala. Noul Cod de procedura penala, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2015, p. 278]