Art. 1.009. Clauzele considerate nescrise

(1) Este considerata nescrisa clauza prin care, sub sanctiunea desfiintarii liberalitatii sau restituirii obiectului acesteia, beneficiarul este obligat sa nu conteste validitatea unei clauze de inalienabilitate ori sa nu solicite revizuirea conditiilor sau a sarcinilor.

(2) De asemenea, este considerata nescrisa dispozitia testamentara prin care se prevede dezmostenirea ca sanctiune pentru incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sau pentru contestarea dispozitiilor din testament care aduc atingere drepturilor mostenitorilor rezervatari ori sunt contrare ordinii publice sau bunelor moravuri.

Este valabila dispozitia testamentara prin care se prevede dezmostenirea celor care vor ataca testamentul, de exemplu, pe motivul lipsei de discernamant, al dolului sub forma captatiei sau sugestiei etc., dar nu va produce niciun efect dispozitia testamentara prin care se prevede dezmostenirea mostenitorilor rezervatari daca vor ataca testamentul, desi legatele le-au incalcat rezerva succesorala. In schimb, dezmostenirea sanctiune va opera pentru restul mostenirii (cotitatea disponibila) daca mostenitorul rezervatar a atacat testamentul pentru legate care nu aduceau atingere rezervei legale, eventual nici nu epuizau cotitatea disponibila. De asemenea, nu va produce niciun efect nici dispozitia testamentara prin care se prevede dezmostenirea acelor mostenitori care vor solicita constatarea nulitatii dispozitiilor testamentare contrare ordinii publice sau bunelor moravuri (de exemplu, nulitatea testamentului pentru nerespectarea formei solemne). Clauza de dezmostenire menita sa apere asemenea dispozitii este considerata nescrisa si deci nu va avea ca efect inlaturarea de la mostenire a mostenitorului sau legatarului reclamant.[Fr. Deak, R. Popescu, Tratat de drept succesoral, Editia a III-a, actualizata si completata, Vol. II. Mostenirea testamentara, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014, p. 190]

In toate cazurile, clauza de dezmostenire sanctiune trebuie sa fie interpretata restrictiv. De exemplu, dezmostenirea nu va opera daca mostenitorul legal sau legatarul solicita in justitie numai interpretarea dispozitiilor neclare, obscure ale testamentului sau daca mostenitorul rezervatar solicita numai stabilirea valorii patrimoniului succesoral si a liberalitatilor pentru a vedea daca prin donatia si legatele facute de defunct s-a depasit ori nu cotitatea disponibila, aducand atingere rezervei legale.
Precizam ca instanta chemata sa se pronunte asupra validitatii testamentului sau a unei (unor) dispozitii testamentare urmeaza sa se pronunte si cu privire la validitatea clauzei penale de dezmostenire si efectele ei. Iar dezmostenirea reclamantului – daca este cazul (de exemplu, se constata ca dezmostenirea sanctiune nu urmarea sa acopere dispozitii testamentare contrare ordinii publice sau bunelor moravuri) – urmeaza sa se poduca in baza hotararii definitive a instantei, dar cu efect retroactiv de la data deschiderii mostenirii. [Fr. Deak, R. Popescu, Tratat de drept succesoral, Editia a III-a, actualizata si completata, Vol. II. Mostenirea testamentara, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014, p. 190]